Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

2. 12. 2021 12:50

Mezinárodní den osob se zdravotním postižením - 3. prosinec

Mezinárodní den osob se zdravotním postižením si připomínáme každoročně 3. prosince již od roku 1981, kdy byl poprvé vyhlášen Valným shromážděním Organizace spojených národů.

Každoroční oslava Mezinárodního dne osob se zdravotním postižením si klade za cíl podporovat porozumění problematice zdravotního postižení. Rovněž se snaží zvýšit povědomí o přínosech, které integrace osob se zdravotním postižením přináší do všech aspektů politického, společenského, hospodářského a kulturního života.

Každý rok je v rámci Mezinárodního dne osob se zdravotním postižením stanoveno konkrétní téma, které určuje oblast, na niž má být zaměřena hlavní pozornost v příštím období. Tématem pro tento rok je Vedení a účast osob se zdravotním postižením na inkluzivním, přístupném a udržitelném světě po pandemii COVID-19. Téma se zaměřuje na podporu participace osob se zdravotním postižením, které povede k sociálnímu, spravedlivému a udržitelnému rozvoji.

Tento den je připomínán také na úrovni Evropské unie, která pravidelně při této příležitosti pořádá dvoudenní konferenci se zaměřením na aktuální témata z oblasti zdravotního postižení. Mezi hlavní témata letošní konference patří oblast poskytování zdravotní péče a digitální transformace. Nosným tématem prolínajícím se celou konferencí je naplňování nové Evropské strategie osob se zdravotním postižením na období 2021-2030. Na konferenci jsou také slavnostně vyhlašováni vítězové Access City Award, ceny pro nejpřístupnější město. Vítězem se pro rok 2022 stalo město Lucemburk.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X