Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

2. 12. 2022 8:05

Mezinárodní den osob se zdravotním postižením - 3. prosinec

Mezinárodní den osob se zdravotním postižením si připomínáme každoročně 3. prosince od roku 1992, kdy byl poprvé vyhlášen Valným shromážděním Organizace spojených národů.

Každoroční oslava Mezinárodního dne osob se zdravotním postižením si klade za cíl podporovat porozumění problematice zdravotního postižení. Rovněž se snaží zvýšit povědomí o přínosech, které integrace osob se zdravotním postižením přináší do všech aspektů politického, společenského, hospodářského a kulturního života.

Každý rok je v rámci Mezinárodního dne osob se zdravotním postižením OSN stanoveno konkrétní téma, které určuje oblast, na niž má být zaměřena hlavní pozornost v příštím období. Tématem pro následující rok je „Transformační řešení pro inkluzivní rozvoj: role inovací při podpoře dostupného a spravedlivého světa“. Téma se zaměřuje zejména na podporu dialogu, a to v rámci zaměstnávání osob se zdravotním postižením v souvislosti s technologickým pokrokem, dostupností asistivních technologií a praktických nástrojů a postupů vedoucích k podpoře rozmanitosti zaměstnanců ve veřejném i soukromém sektoru. Další oblastí je podpora inkluzivního sportu a sportovních aktivit, které jsou jedním z možných nástrojů vedoucích k prohloubení sociální inkluze a integrace osob se zdravotním postižením do společnosti, posilují vzájemný respekt a mohou prostředkem ke změně stereotypů a způsobu myšlení společnosti.

Tento den je připomínán také na úrovni Evropské unie, která pravidelně při této příležitosti pořádá dvoudenní konferenci se zaměřením na aktuální témata z oblasti zdravotního postižení. Mezi hlavní témata letošní konference patřilo téma mladých lidí se zdravotním postižením, mezinárodní ochrana práv osob se zdravotním postižením a ochrana proti násilí. Na konferenci jsou také slavnostně vyhlašováni vítězové Access City Award, ceny pro nejpřístupnější evropské město. Vítězem se stalo švédské město Skellefteå.

Nejvýznamnějším dokumentem OSN týkajícím se práv osob se zdravotním postižením je Úmluva o právech osob se zdravotním postižením, která byla přijata Valným shromážděním OSN dne 13. prosince 2006 a v platnost vstoupila 3. května 2008. Česká republika Úmluvu ratifikovala dne 28. října 2009.

Zároveň s textem Úmluvy byl Valným shromáždění OSN přijat i Opční protokol k Úmluvě, který Česká republika ratifikovala dne 23. září 2021.  Opční protokol umožňuje smluvním státům Úmluvy uznat pravomoc Výboru OSN pro práva osob se zdravotním postižením zabývat se stížnostmi jednotlivců nebo skupin jednotlivců na porušení práv vyplývajících z jednotlivých ustanovení Úmluvy.

Hlavním dokumentem po implementaci Úmluvy v České republice je Národní plán podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením, který je vydáván vždy na období pěti let. Aktuální Národní plán byl přijatý vládou ČR pro období 2021–⁠⁠2025. Národní plán je tak základním strategickým dokumentem, který určuje směřování vládní politiky ČR v oblasti vytváření rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením v oblastech upravených Úmluvou (např. zaměstnávání, vzdělávání, zdravotní péče, sociální služby, kultura, participace a další).

V roce 2020 vydala vláda ČR také Souhrnnou zprávu o stavu přístupnosti veřejné správy a veřejných služeb pro osoby se zdravotním postižením, která obsahuje souhrnné informace o stavu přístupnosti ve vybraných oblastech veřejné správy a veřejných či veřejně regulovaných služeb v České republice. Mimo informačního přínosu pro subjekty státní správy je Zpráva vodítkem také pro osoby se zdravotním postižením, které mohou jejím prostřednictvím získat důležité informace o tom, jaké služby jsou přístupné či jaké služby by přístupné být měly a zároveň získají informace o tom, na koho se mohou v případě potřeby obrátit.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X