Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

16. 12. 2021 10:00

První zasedání Disability Platform - Platformy Evropské komise pro otázky zdravotního postižení

Dne 15. prosince 2021 se konalo první zasedání Platformy pro otázky zdravotního postižení (dále jen „Platforma“), jež byla ustavena Evropskou komisí dne 28. října 2021 v návaznosti na Strategii práv osob se zdravotním postižením na období 2021-2030 (dále jen „Strategie“).

Platforma je složena ze zástupců jednotlivých členských států a nadnárodních organizací zabývajících se podporou osob se zdravotním postižením. Jejím hlavním cílem je posílit spolupráci mezi Evropskou komisí a členskými státy EU na implementaci Strategie a Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením. Platforma tak navazuje na činnost dřívější High Level Group on Disability.

Mezi hlavní úkoly Platformy patří zejména:

  • podporovat implementaci Strategie a národních strategických dokumentů,
  • zajistit spolupráci mezi Evropskou komisí, členskými státy a organizacemi v oblasti implementace Úmluvy,
  • spolupracovat s Evropskou komisí na přípravě návrhů legislativních i nelegislativních dokumentů v oblasti zdravotního postižení a
  • sdílení zkušeností a příkladů dobré praxe.

 

Strategie práv osob se zdravotním postižením na období 2021-2030 byla přijata v březnu 2021 Evropskou komisí s cílem prohloubit integraci osob se zdravotním postižením do společnosti v Evropské unii i mimo ni. Strategie obsahuje osm prioritních oblastí pokrývajících všechny aspekty Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením vedoucích k posílení rovných práv osob se zdravotním postižením ve všech oblastech života (např. přístupnost, využívání práv EU, důstojná životní úroveň a nezávislý způsob života či rovný přístup a zákaz diskriminace).

Evropská komise zároveň vyzvala členské státy, aby přispěly k implementaci této Strategie a Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením a přijaly za tímto účelem strategie na národní, regionální i místní úrovni. V České republice je tímto dokumentem např. Národní plán podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2021-2025.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X