Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

19. 12. 2019 9:03

Seminář Reforma péče o duševní zdraví

Dne 13. prosince 2019 se uskutečnil seminář Reforma péče o duševní zdraví – Uskutečněné kroky a nejbližší cíle, pořádaný Vládním výborem pro osoby se zdravotním postižením ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR.

Vládní výbor pro osoby se zdravotním postižením (dále jen „Výbor“) se průběhem reformy péče o duševní zdraví zabývá od roku 2013, kdy byla schválena její strategie. Přinejmenším každý rok je na zasedání Výboru prezentována Ministerstvem zdravotnictví zpráva o postupu prací. Výbor vítá, že práce na reformě postupují a začínají se objevovat první konkrétní výsledky. Na jednom z příštích zasedání Výboru bude téma reformy péče o duševní zdraví opět na programu.

Kromě seznámení s aktuálním stavem reformy péče o duševní zdraví byl seminář věnován tématům: transformace psychiatrických nemocnic, kvalita péče, podpora nových služeb – adiktologické multidisciplinární týmy a ambulance s rozšířenou péčí specializované na adiktologii. Dále zazněly zkušenosti z dobré praxe, a to Centra duševního zdraví Přerov.

 

Aktuální stav reformy péče o duševní zdraví

Reforma je v gesci Ministerstva zdravotnictví. Je třeba zjistit i spolugestorství dalších resortů, především Ministerstva práce a sociálních věcí, ale i Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva spravedlnosti. Nejen z tohoto důvodu vznikla Rada vlády pro duševní zdraví. Prioritou tohoto poradního orgánu vlády bude kontrola plnění a koordinace implementace Národního akčního plánu duševního zdraví a souvisejících plánů – Národního akčního plánu pro Alzheimerovu nemoc a Národního akčního plánu prevence sebevražd.

Aktuálně je v rámci reformy realizováno několik projektů. Jedním z nich je projekt Deinstituacionalizace, který řeší změnu institucionálních procesů, zejména klade důraz na to, aby péče byla individuální a aby byly dostupné navazující služby.

V rámci reformy vznikají Centra duševního zdraví (dále jen „CDZ“), prvních 17 již, další 4 jsou vybrána, do roku 2022 by jich mělo být zřízeno dalších 30, ideální počet pro pokrytí celého území ČR je 100. Komplexní péči, složenou ze sociální a zdravotní části, v CDZ budou zajišťovat multidisciplinární týmy, v současné době probíhá jejich pilotáž. Na zajištění financování zdravotní části CDZ je uzavřena smlouva se zdravotními pojišťovnami, sociální část CDZ je financována v rámci krajských sítí sociálních služeb. Financování je namodelováno tak, aby bylo udržitelné. Cílové skupiny CDZ se budou rozšiřovat.

financování akutních oddělení psychiatrické péče v rámci všeobecných nemocnic i psychiatrických nemocnic bylo v roce 2019 uzavřeno memorandum mezi zdravotními pojišťovnami a  poskytovateli lůžkové péče a Ministerstvem zdravotnictví. V řešení je i udržitelnost ambulantních a terénních služeb.

Důležitým dokumentem reformy je Národní akční plán pro duševní zdraví 2020-2030, který navazuje na Strategii reformy psychiatrické péče. Jeho cílem je především zlepšení řízení a poskytování péče o duševní zdraví a dodržování lidských práv. Plán se věnuje mimo jiné i zdravotně-sociálnímu pomezí. V současné době je tento materiál ve fázi vypořádávání připomínek vzešlých z meziresortního připomínkového řízení před předložením Radě vlády pro duševní zdraví.

 

Transformace psychiatrických nemocnic

V rámci transformace se nejedná o redukci lůžek, ale o změny v systému, které tuto redukci umožní. Od roku 2012 došlo v psychiatrických nemocnicích k poklesu o 600 lůžek, plánuje se další snížení o 1.000 lůžek.

Jednotlivé psychiatrické nemocnice zpracovávají své transformační plány, které se týkají změn v oblasti zdravotní péče, personální i materiálně technické oblasti a v jejich rámci je dbáno na vyvážený poměr lůžkové péče a komunitní a ambulantní péče. Cílem transformace je opustit paternalistický model vyléčení a zaměřit se na rozvíjení a zvýšení kompetencí pacienta.

V rámci transformace došlo ke snížení počtu dlouhodobých hospitalizací, krátkodobé a střednědobé se nemění. U dlouhodobě hospitalizovaných pacientů bylo v rámci hodnocení sociálních kompetencí zjištěno, že často mají problémy se zajištěním bydlení, nízkými příjmy, polovina z nich má omezenou svéprávnost. Pouze u jedné pětiny pacientů převažuje zdravotní důvod pro hospitalizaci.

 

Kvalita péče

Kvalita péče byla předmětem analýzy, ke které poskytla metodický standard Světová zdravotnická organizace. Hodnoceno bylo pět oblastí – právo na přiměřenou životní úroveň, právo na nejvyšší dosažitelnou úroveň fyzického a duševního zdraví, právo na uplatnění právní způsobilosti a právo na svobodu a osobní bezpečnost, ochrana proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení, právo na nezávislý způsob života a zapojení do společnosti. K mapování stavu kvality péče byli přizváni také lidé se zkušeností s duševním onemocněním. Výsledkem analýzy je, že naplňování těchto práv často iniciováno je, ale ne dostatečně. Na základě výsledků byly s personálem nemocnic projednávány systémové změny, byla zavedena pozice manažera kvality, na úrovni krajů působí rovněž manažeři kvality, kteří mají za úkol podporovat naplňování kvality a lidských práv v nemocnicích a dalších organizacích věnujících se problematice duševního zdraví.

V současné době jsou překládány metodické nástroje WHO QualityRights zaměřené na oblast naplňování lidských práv, proces deinstitucionalizace péče o duševně nemocné, život v komunitě, prevence užití omezovacích prostředků a další. Jsou určeny nejen profesionálům, ale i lidem se zkušeností s duševním onemocněním a jejich rodinným příslušníkům a měly by být v nejbližší době zveřejněny na stránkách reformy psychiatrické péče.

 

Centrum duševního zdraví Přerov

CDZ Přerov kombinuje zdravotní a sociální péči, stará se i o celkový zdravotní stav pacienta a jeho zařazení do společnosti, je vhodné i pro nespolupracující pacienty se závažným onemocněním, poskytuje krizové služby a nonstop krizovou linku, nabízí i psychoterapii pro rodiny pacientů. Členem multidisciplinárního týmu je peer konzultant, což se ukazuje jako velmi prospěšné. CDZ se zaměřuje i na destigmatizační osvětové aktivity.

 

Projekt podpory nových služeb v péči o duševně nemocné – adiktologické multidisciplinární týmy a ambulance s rozšířenou péčí specializované na adiktologii

Mimo velká města jsou služby pro lidi s duševním onemocněním často nedostupné. Systém ambulancí se rozpadl, v lůžkových zařízeních je proto umístěna řada lidí, kteří takovou péči nepotřebují. Co je třeba provést: vytvořit síť ambulantních služeb, oddělit cíle léčebných programů, vytvořit nové typy služeb, změnit vnímání odborné i laické veřejnosti.

Projekt Nové služby má za cíl výše uvedené problémy řešit, a to především z hlediska dostupnosti služeb. Základem je, aby člověk, který má problém se závislostí, zkusil problém řešit sám, a až následně využil služeb poradenství nebo svépomocné aktivity. Tento postup nejméně člověka vytrhává z původních rolí a také je nejméně finančně náročný. Projekt umožní ověřování poskytování adiktologických služeb v CDZ a rozšíření péče v ambulancích a proběhne pilotáž fungování adiktologických multidisciplinárních týmů.

 

V průběhu celého semináře účastníci pokládali dotazy, které se týkaly například toho, jak bude probíhat destigmatizační osvěta u odborníků, jak bude probíhat podpora organizací, které poskytují služby lidem se zkušeností s duševním onemocněním, jak bude realizováno naplňování Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením. Nejvíce otázek padlo k příspěvku o CDZ Přerov, a to na konkrétní zkušenosti z praxe.

 

Více informací o reformě lze nalézt na webových stránkách: http://www.reformapsychiatrie.cz/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X