Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

21. 3. 2023 15:10

Světový den Downova syndromu – 21. března

S cílem šířit povědomí o lidech s Downovým syndromem je pod záštitou OSN od roku 2012 vždy 21. března oslavován Světový den Downova syndromu. Toto datum nebylo vybráno náhodně, ale právě v souvislosti se ztrojeným 21. chromozomem, přičemž běžně mají lidé chromozomy dva. Motto letošního dne Downova syndromu je „S námi nikoliv pro nás", které symbolizuje nezbytnost zajištění rovného přístupu a příležitostí pro všechny včetně lidí s Downovým syndromem.

Downův syndrom je nejčastější vrozená chromozomální anomálie, která vzniká bez známých příčin a pojí se nejen s charakteristickými tělesnými rysy, ale většinou také s různým stupněm mentálního postižení a větší pravděpodobností dalších zdravotních komplikací (problémy se srdcem, poruchy zraku či snížená imunita).

Tento syndrom je možné diagnostikovat již během prenatálního vývoje, a i když ho v současné době nelze léčit, je možné za pomoci cílené péče omezit jeho projevy.

Je proto důležité poskytovat rodinám dětí i dospělých s Downovým syndromem a dalším pečujícím osobám náležitou podporu a pomoc, a to nejen prostřednictvím rané péče, která je poskytována rodinám s dětmi do věku sedmi let, ale i dalšími navazujícími sociálními službami včetně služeb odlehčovacích.

Národní plán podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2021–2025 obsahuje celou řadu opatření zaměřených na podporu pečujících osob a rozvoj kvalitních a dostupných sociálních služeb, která jsou postupně implementována do praxe. Aktuálně byla předložena novela zákona o sociálních službách, která má za cíl významně posílit sociální služby komunitního typu, podporu a pomoc pečujících osob a obsahuje také mechanismus valorizace příspěvku na péči podle vývoje důchodů.

Stejně jako sociální služby je neméně důležitá také dostupná zdravotní péče a podpora při vzdělávání, v rámci kterých by měly být reflektovány individuální specifické potřeby.

Při náležité péči a podpoře se mohou i lidé s Downovým syndromem zapojit do života společnosti a vést tak aktivní a spokojený život.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X