Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

9. 6. 2022 12:22

Zasedání Odborné skupiny pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb

Dne 31. května 2022 se uskutečnilo zasedání Odborné skupiny pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb.

Na zasedání byl projednáván postup implementace směrnice EAA v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu, která bude provedena prostřednictvím novelizace dílčích právních předpisů (v případě části týkající se výrobků) a prostřednictvím nového zákona (pro část týkající se služeb). Skupina byla informována o uplatněných připomínkách k návrhu zákona o požadavcích na přístupnost služeb ze strany organizací OZP a způsobu jejich vypořádání v rámci meziresortního připomínkového řízení. Připomínky se týkaly zejména povinnosti hlasových výstupů v českém jazyce nebo orgánů dozoru.

Dále byly prezentovány aktuality z oblasti přístupnosti na jednotlivých resortech. Předsedkyně odborné skupiny informovala o tom, že linka 1221 je již zcela přístupná pro osoby se zdravotním postižením.

Zástupci Ministerstva vnitra členy a členky odborné skupiny informovali o průběhu monitorování přístupnosti webových stránek a mobilních aplikací. Těchto kontrol je pro rok 2022 naplánováno celkem 339, 19 z nich se bude týkat mobilních aplikací. V současné době je hotova cca ½ kontrol. Zjištěné nedostatky se týkají zejména absence prohlášení o přístupnosti, dále barevného kontrastu a celkové ovladatelnosti.

Na jednání byly také prezentovány průběžné informace týkající se pracovní skupiny k metodice Easy to Read (ETR), která pracuje při Ministerstvu vnitra. Na nadcházejícím jednání této skupiny budou řešeny otázky vzdělávání v problematice ETR a dále bude projednáván stav plnění opatření Národního plánu podpory rovných příležítostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2021-25 (dále jen Národní plán), na základě kterého by resorty měly do konce r. 2022 zveřejnit ve formátu ETR na svých webech základní informace o své činnosti.

V souvislosti s plněním opatření 2.1.2 Národního plánu se projednávaly parametry na posuzování přístupnosti veřejných budov jednotlivých resortů a institucí. V rámci tohoto bodu byly řešeny praktické dotazy týkající se mapování objektů a dostupnost metodiky a materiálů, které jsou pro mapování těchto budov potřebné. 

Skupina rovněž byla prostřednictvím zástupce Ministerstva pro místní rozvoj informována o situaci kolem nového stavebního zákona, který nabývá účinnosti k 1.7.2023, jeho věcné novele a přípravě nové vyhlášky.

V rámci jednání rovněž proběhla prezentace zaměřená na fungování spisové služby ve vztahu k přístupnosti dokumentů.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X