Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

16. 5. 2023 18:41

Zasedání Odborné skupiny pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb

Dne 11. května 2023 se uskutečnilo 2. zasedání Odborné skupiny pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb v tomto roce.

Nejdříve zazněly pravidelné informace týkající se postupu implementace směrnice o postupu implementace směrnice 2019/882 o požadavcích na přístupnost u výrobků a služeb (EAA), nové stavební legislativy se zaměřením na bezbariérovost a přístupnosti audiovizuálních mediálních služeb pro osoby se zrakovým postižením a osoby se sluchovým postižením.

S manažerem specializovaného útvaru ekonomicko správního pro státní poštovní služby byl diskutován problém rušení poboček České pošty v souvislosti s jejich přístupností pro osoby se zdravotním postižením. K tomuto tématu se bude dále jednat.

Dále byl na skupině projednáván jednotný postup pro splnění opatření 2.1.3 Národního plánu podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2021-2025, které ukládá na základě provedené analýzy přístupnosti budov ve vlastnictví a pronájmu gestora zveřejnit na internetových stránkách informace o přístupnosti daných objektů.

Skupina se také zabývala možnostmi parkování na vyhrazeném parkovacím stání pro osoby se zdravotním postižením u vozidel převážejících po městě osoby se zdravotním postižením (služba bezbariérového taxi pro osoby se zdravotním postižením).

Ředitelka Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením pozvala přítomné členky a členy skupiny zastupující jednotlivé resorty na školení k tvorbě textů v Easy to Read (ETR), které se bude konat na podzim tohoto roku. Školení by mělo pomoci resortům s plněním opatření 3.3.5 Národního plánu podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2021-2025.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X