Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

21. 3. 2023 12:39

Zasedání Odborné skupiny VVOZP pro podporu osob s omezenou schopností právně jednat - 21. března 2023

V úterý 21. března 2023 se v budově Úřadu vlády uskutečnilo další zasedání Odborné skupiny VVOZP pro podporu osob s omezenou schopností právně jednat.

Diskutovány byly možnosti pro zlepšení podpory soukromých opatrovníků, možné změny při schvalování podpůrných opatření a jejich monitoringu včetně dokladování podpory (např. vydávání listiny opatrovníka). 

Hlavním tématem bylo projednání materiálu "Metodika pro hodnocení potřeby podpory při právním jednání" připraveného ve spolupráci s Justiční akademií.  Jedná se o metodickou pomůcku pro soudní sociální pracovníky, která stanoví specifický postup pro hodnocení potřeby podpory při právním jednáním u lidí s omezenou schopností právně jednat. 

Cílem této metodiky je úprava postupu pro zhodnocení, zda posuzovaná osoba potřebuje podporu a pomoc při právním jednání, zda by v daném případě byly dostačující alternativní podpůrná opatření (smlouva o nápomoci, zastoupení členem domácnosti, opatrovník či veřejný opatrovník bez omezení svéprávnosti) nebo zda ji hrozí závažná újma, která by odůvodnila možné omezení svéprávnosti.

Výsledkem tohoto procesu by mělo být vyhotovení stručné zprávy o poměrech posuzovaného jako podkladu pro soudní rozhodnutí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X