Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Odborná skupina pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb

Dne 1. února 2022 se uskutečnilo zasedání Odborné skupiny pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb. 

Na zasedání byla projednávána transpozice směrnice EAA, která je v gesci Ministerstvo průmyslu a obchodu. Směrnice bude implementována novelizací dílčích právních předpisů (v případě části týkající se výrobků) a prostřednictvím nového zákona (pro část týkající se služeb). Diskutovány byly také připomínky organizací osob se zdravotním postižením k novému zákonu o požadavcích na přístupnost služeb, který se nyní nachází v meziresortním připomínkovém řízení.

Na jednání byl dále prezentován výstup o uplynulém dvouletém kontrolním období přístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací. Ministerstvo vnitra provedlo celkem 310 kontrol internetových stránek a 17 kontrol mobilních aplikací. Souhrnná zpráva o kontrolách a jejich výsledku byla zaslána Evropské komisi. Na rok 2022 je naplánováno 399 kontrol internetových stránek a 19 kontrol mobilních aplikací.

Na programu byla také informace o připravované prováděcí legislativě k novému stavebnému zákonu nebo problematika vytváření textů ve formátu Easy to Read ve státní správě, kterou se zabývá speciální pracovní skupina na MV.

Projednávány byly také možnosti plnění opatření 2.1.2 Národního plánu podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2021-2025, které se týká analýzy přistupnosti budov jednotlivých resortů a institucí.