Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Odborná skupina pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb

Hlavním tématem jednání bylo projednávání přípravy Souhrnné zprávy o stavu přístupnosti veřejné správy a veřejných služeb pro osoby se zdravotním postižením. Poznatky z tohoto dokumentu budou využity k tvorbě nového Národního plánu podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením. Materiál bude také předložen vládě ČR pro informaci.

Řešeno bylo téma elektrických skútrů, na které se váže velká řada otázek a problémů. Není vydefinováno, co je skútr, kdo ho smí používat, zda je to kompenzační pomůcka, zda se jedná o zvláštní motorové vozidlo, zda je pro použití pouze na pozemních komunikacích apod. Na toto téma se proto uskuteční separátní jednání s MD a MPSV.

Zazněla pravidelná informace o směrnici EAA. Aktuálně je vyvolaný gesční spor nad transpozicí této směrnice mezi MPO a MPSV. Aktuálně se zpracovává srovnávací tabulka mezi směrnicí EAA a českými právními předpisy. 

Od 23. září 2019 platí první povinnost zákona o přístupnosti. Při úpravách webových stránek je proto nutné na to dbát.

V rámci dalšího bodu jednání zazněla informace o přípravě nového Národního plánu podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením.

Předposlední bod byl věnován podnětům určeným k řešení. Bylo otevřeno téma pojmů, např. slepecká vs. bílá hůl. Sjednocení terminologie je potřebné, bude se dále řešit. Dalším podnětem je uvádění data spotřeby a minimální trvanlivosti především na potravinářských výrobcích. Tato data bývají často velmi špatně čitelná. To platí i o dalších informacích uváděných na výrobcích. V zahraničí se používají pro tyto účely např. QR kódy. Třetí bod je stížnost Svazu měst a obcí na nekvalitní zpracování metodik k zákonu o přístupnosti. Svaz požaduje obecnější metodiku k tomuto zákonu.

Kancelář veřejné ochránkyně práv pořádá 1. listopadu 2019 konferenci k desetiletému výročí přijetí Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením

Dne 23. září, na který připadá Mezinárodní den znakového jazyka, kancelář veřejné ochránkyně práv zveřejnila překlad Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením do českého znakového jazyka.