Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

20. 6. 2018 12:51

Odborná skupina pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb se věnovala přístupnosti služeb v kultuře

Dne 19. června 2018 se uskutečnilo desáté zasedání Odborné skupiny pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb.

Hlavním tématem jednání byla přístupnost služeb v oblasti kultury. Podpora kulturních aktivit občanů se zdravotním postižením se promítá do programů Ministerstva kultury již od roku 1993, kdy bylo poprvé vyhlášeno výběrové dotační řízení pro tuto oblast.

Mezi nejdůležitější strategické dokumenty týkající se přístupu lidí se zdravotním postižením ke službám v oblasti kultury patří v současné době Plán implementace Státní kulturní politiky na léta 2015–2020 obsahující mimo jiné závazek podporovat projekty usnadňující přístup seniorů, znevýhodněných občanů a minorit ke kulturním službám, včetně seberealizačních aktivit znevýhodněných osob.

Ministerstvo kultury podporuje aktivity spočívající v zajišťování titulků a tlumočení do českého znakového jazyka pro audiovizuální díla, zpřístupňování audiovizuálních děl prostřednictvím komentáře pro lidi se zrakovým postižením, vytváření sítě divadelních představení tlumočených do českého znakového jazyka a tvorbu zvukových knih, prostřednictvím dotačního řízení podporu také kulturní aktivity občanů se zdravotním postižením a seniorů (výroba zvukových knih, komentáře k filmům, divadelní představení a další akce tlumočené do českého znakového jazyka). Vydává dále praktické metodiky a pořádá vzdělávací semináře.

Na jednání byla také podána informace o nové směrnici o platebních službách, která upravuje i přístupnosti služeb bankovnictví a bankovních aplikací pro osoby se zdravotním, zejména zrakovým, postižením.

Skupina byla také seznámena s aktuálním stavem projednávání návrhu zákona o přístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací, který nyní prochází legislativním procesem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X