Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

15. 11. 2018 15:35

Zástupci a zástupkyně krajů se sešli na jednání Odborné skupiny pro regionální rozvoj

Dne 15. listopadu 2018 se uskutečnilo zasedání Odborné skupiny pro regionální rozvoj, jejímiž členkami a členy jsou zástupci krajských úřadů.

V prvním bodu zástupci krajů shrnuli, jak probíhá plnění nebo příprava krajských plánů vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením. Ve většině krajů jsou krajské plány vypracovány, výjimkou je Středočeský a Jihomoravský kraj.

Druhým projednávaným tématem byl stav přípravy výběrových řízení na dopravce v železniční dopravě v závazku veřejné služby. V prosinci 2019 většině krajů v ČR končí smlouvy s Českými drahami, na základě kterých byla poskytována veřejná služba zajišťující přepravu cestujících na železnici. Je proto třeba zajistit, aby nové smlouvy s dopravci obsahovaly i podmínku bezbariérové dopravy. Ministerstvo dopravy i Národní rada osob se zdravotním postižením v této věci oslovily všechny kraje. MD dále vypracovalo metodiku pro zajištění veřejných služeb v přepravě cestujících, kterou se kraje mají řídit. S Českými drahami byla dohodnuta řada opatření, která zlepšovala přístupnost dopravy, například člověk se zrakovým postižením si může zakoupit jízdenku až ve vlaku aniž by doplácel přirážku.

Třetí bod se týkal projektu Euroklíč, jehož cílem je zajistit lidem se sníženou schopností pohybu na dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení (např. výtahů, svislých a schodišťových plošin apod.). Tento projekt realizuje Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, která nabídla krajům spolupráci.

V dalším bodu byl představen soubor opatření, která by měla přispět ke zlepšení situace v oblasti poskytování sociálních služeb lidem s poruchami autistického spektra (dále jen „PAS“). Sekretariát VVZPO sumarizoval na základě jednání Odborné skupiny pro koncepční řešení problematiky života osob s PAS požadavky a úkoly, které je třeba učinit pro zlepšení dostupnosti sociálních služeb pro osoby s PAS a jejich rodiny.

V posledním bodu přestavili členové a členky aktivity jednotlivých krajů ve prospěch lidí se sluchovým postižením.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X