Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

20. 6. 2019 14:04

Zástupci a zástupkyně krajů se sešli na jednání Odborné skupiny pro regionální rozvoj

Dne 20. června 2019 se uskutečnilo zasedání Odborné skupiny pro regionální rozvoj, jejímiž členkami a členy jsou zástupci krajských úřadů.

V prvním bodu zástupci a zástupkyně krajů shrnuli, jak probíhá plnění nebo příprava krajských plánů vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením. Ve většině krajů jsou krajské plány vypracovány, výjimkou je Středočeský a Jihomoravský kraj. Ve většině krajů probíhá jejich monitorování průběžně.

Druhým projednávaným tématem byla zadávací řízení krajů na dopravce osob po železnici jako veřejné služby. V prosinci 2019 většině krajů v ČR končí smlouvy s Českými drahami, na základě kterých byla poskytována veřejná služba zajišťující přepravu cestujících na železnici. Je proto třeba zajistit, aby nové smlouvy s dopravci obsahovaly i podmínku bezbariérové dopravy. Ve většině krajů jsou nové smlouvy už uzavřeny nebo se pracuje na jejich přípravě.

V třetím bodu zástupci a zástupkyně krajů uvedli, jaká je aktuální situace v poskytování sociálních služeb v jednotlivých krajích. Všechny kraje, až na Hl. m. Prahu, uvedly, že chybí prostředky na dofinancování sociálních služeb. Kromě problémů s financováním, je závažný také dlouhodobý nedostatek sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách.

V posledním bodu byli členové a členky skupiny seznámeni s přípravou nového Národního plánu pro osoby se zdravotním postižením na období 2021–2025.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X