Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Odborná skupina VVOZP pro regionální rozvoj

20. 12. 2016 9:49

Jednání 1. prosince 2016

V prvním bodu se vedla diskuse k tomu, jaké jsou možnosti krajů v podpoře neformální péče a pečujících osob. Většina krajů uvedla, že neformální pečovatele podporuje prostřednictvím dotací pro poskytovatele sociálních služeb. Řada krajů se věnuje informační a osvětové činnosti v této oblasti. Jeden kraj vypisuje grantový program přímo na projekty věnující se neformální péči. Tři kraje realizují či plánuji samostatné projekty na podporu neformální péče.

Druhým projednávaným tématem byly předpokládané dopady novely zákona o sociálních službách na financování a rozvoj sítě sociálních služeb v krajích.

V třetím bodu členové a členky skupiny informovali o tom, jak jsou aktuálně plněny krajské plány vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením (dále jen „KPVP“). Ve Středočeském kraji a kraji Vysočany není schválený KPVP, ani se na něm nepracuje. V Libereckém, Královehradeckém a Jihomoravském kraji končí KPVP v letošním roce. V Libereckém kraji je hotový celkový návrh, který by měl být v dohledné době předložen radě kraje. V ostatních dvou krajích přípravy nezačaly. V Praze je KPVP připraven ke schválení. V Jihočeském kraji je nyní platný Akční plán na jeden rok s tím, že se bude připravovat další plán na delší období. V ostatních krajích plány jsou.

V dalším bodu bylo diskutováno téma podpory vzdělávacích programů pro lidi se zdravotním postižením, resp. jaké jsou možnosti krajů v této oblasti. Dotační program kraje zaměřený na tuto oblast je v Královehradeckém, Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji.

V posledním bodu se vedla diskuse k možnostem mapování bezbariérovosti staveb. V této oblasti je stav různorodý, kraje většinou mapují jen určité objekty, např. zdravotnická zařízení, školská zařízení, kulturní zařízení památky. Členové a členky skupiny se shodli na tom, že předpokladem pro úspěšné mapování by bylo vytvoření jednotné metodiky. Vypracování této metodiky bylo uloženo Ministerstvu pro místní rozvoj Národním plánem podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2015–2020.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Související zprávy