Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Odborná skupina pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb

Skupina se věnovala dvěma tématům, a to nepřístupnosti elektronické evidence tržeb (EET) pro osoby s těžkým zrakovým postižením a Směrnici European accessibility act (EAA) a jejímu projednávání.

Elektronickou evidenci tržeb zavádí jako povinnost zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb. Povinnost využít EET při vystavování dokladů platí i pro fyzické osoby s těžkým zrakovým postižením. Podle odhadů se jedná o 1200 až 2400 lidí v ČR.

Zákon o informačních systémech veřejné správy ukládá orgánům veřejné správy uveřejňovat informace související s výkonem veřejné správy v takové formě, aby se s těmito informacemi mohli seznámit i lidé se zdravotním postižením. Nejen ze zjištění samotných uživatelů, ale i prověřením technické přístupnosti a použitelnosti samotného řešení rozhraní systému pro EET bylo zjištěno, že toto prostředí není přístupné a splnění povinností pro registraci je tak znesnadněno, či dokonce zcela znemožněno osobám se zrakovým postižením.

Problém s přístupností je dále i v tom, že systém EET neumožní v případě generování účtenky reagovat na technickou chybu, ať už způsobenou velice častými výpadky EET na straně státu, či nestandardním chování při výměně údajů, nebo na straně aplikace klienta. Dalším problémem je oblast tisku účtenky, neboť v tuto chvíli neexistuje na trhu tiskárna pro účtenky, která by uživatele se zrakovým postižením zvukově upozornila na to, že v tiskárně došla barva, či papír/páska nebo, že je jiný problém, jehož důsledkem pak je nesplnění povinnosti předání účtenky.

Vynucování povinností, respektive potenciální sankcionování nedodržení povinnosti EET ze strany státu tak diskriminuje určitou skupinu povinných subjektů a umožňuje státu sankcionovat nedodržení povinnosti přesto, že sám tuto situaci způsobil. Jako nejlepší možné řešení skupina navrhuje dočasně do té doby, než bude nalezeno takové řešení, které plně přístupní systém EET, zbavit povinnosti EET osoby s těžkým zrakovým postižením.

Právní předpisy členských států EU se s ohledem na přístupnost výrobků a služeb vykazují často velké rozdíly. S ohledem na tuto skutečnost je připravována Směrnice Evropského parlamentu a Rady o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících se požadavků na přístupnost u výrobků a služeb (European accessibility act), jejímž prostřednictvím by měla být provedena harmonizace právních předpisů jednotlivých členských státu EU. Cílem směrnice je zlepšit fungování vnitřního trhu, pokud jde o přístupné produkty a služby, odstranit překážky volného pohybu výrobků a služeb, odstranit překážky vytvořených rozdílnými právními předpisy a zabránit tvorbě nových překážek. Členové a členky skupiny byli seznámeni se současnou podobou směrnice a s průběhem i problémy při jejím projednávání.

 

Připojené dokumenty

Související zprávy