Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Odborná skupina pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb

Hlavním tématem jednání byly bariéry, se kterými se setkávají lidé s mentálním postižením. Tato skupina lidí tvoří 1 % populace. Většinu této skupiny (80 %) tvoří lidé s lehkým mentálním postižením.

Bariérami pro lidi s mentálním postižením je často orientace v prostoru, což lze odstranit srozumitelným orientačním systémem. Variantou dalšího řešení jsou dostupní vyškolení průvodci (např. Nemocnice sv. Anny v Brně).

Největší bariéry jsou informační, a to buď tím, že jsou informace málo srozumitelné nebo špatně dostupné (nevhodné umístění, nesnadné nalezení). Lidé s mentálním postižením informace potřebují proto, aby věděli, co se kolem nich děje, co se bude dít, potřebují se účastnit rozhodnutí, která se týkají jejich života.

Pro tvorbu textů přístupných lidem se zdravotním postižením vypracovala Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, z.s. Metodiku snadno srozumitelných informací. Hlavní zásadou při tvorbě snadno srozumitelných textů je spolupracovat s budoucími uživateli veřejných služeb, tj. lidmi s mentálním postižením. Dále je třeba používat obrázky, piktogramy, ilustrace, fotografie apod. Věty by měly být krátké, jednoduché, je vhodné používat přítomný čas, vysvětlit složitá slova, nepoužívat cizí slova. Text by měl být ve větším písmu, např. Arial 14.

Úkolem Ministerstva vnitra, který vyplývá z Národního plánu podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2015-2020 je proto vypracovat metodiku pro tvorbu informačních materiálů a textů veřejné správy přístupných ve snadno čitelné a srozumitelné formě.

 

Na jednání byla také podána informace o postupu přijetí zákona o přístupnosti internetových stránek a webových aplikací. Zákon nebyl předložen Legislativní radě vlády. Vláda návrh zákona projednala a schválila.

 

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých plánuje uspořádat 31. května workshop o přístupnosti mobilních aplikací. Určen je vývojářům webových aplikací.

 

Připojené dokumenty

Související zprávy