Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Odborná skupina pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb

Návrh zákona o přístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací je aktuálně projednáván v Poslanecké sněmovně. Ministerstvo vnitra zveřejní normy, na které zákon odkazuje, v českém jazyce na webových stránkách. Stále je aktuální výjimka pana poslance Václava Klause ml. pro školy, která je ale v rozporu s jinými právními předpisy. Platnou také zůstává výjimka pro Českou televizi a Český rozhlas. Termín pro transpozici evropské směrnice, kterou tento zákon provádí, nebude splněn.

Ministerstvo dopravy vypracovalo metodickou pomůcku pro zajištění veřejných služeb v přepravě cestujících přístupných pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace ve spolupráci s organizacemi lidí se zdravotním postižením. Metodika je dostupná na webových stránkách MD a byla rozeslána jednotlivým krajům. Již v květnu byly také kraje obeslány dopisem s připomínkou dodržovat v rámci výběrových řízení na dopravce podmínky přístupnosti. Toto téma bude projednáváno i na zasedání Vládního výboru pro zdravotně postižené občany, přičemž budou kraje požádány, aby zaslaly informaci o tom, zda byla tato podmínka ve výběrových řízeních zahrnuta.

MMR vypracovalo materiály k problematice přístupnosti výtahů a výtahových plošin. Materiály budou sloužit především pro osvětu v této oblasti.

Dalším tématem jednání bylo odborné vzdělávání veřejné správy v oblasti governance accessibility. V listopadu bude projednán dokument obsahující hlavní problémy v této oblasti a návrhy řešení. Budou vytipovány úřady, které jsou z hlediska cílové skupiny nejvíce využívané, což jsou především městské a obecní úřady a úřady práce. Školení by se měla týkat především toho, co zohledňovat během přijímání všech organizačních, technických i dalších opatření.

Dále byla projednávána problematika přístupnosti v rámci zadávání veřejných zakázek. Je třeba vypracovat metodiku, jak k této povinnosti mají úřady přistupovat a obecně toto téma představit a rozšířit o něm povědomí.

Odborná skupina navázala spolupráci s Kanceláří veřejné ochránkyně práv. Její zástupci představili náplň tohoto úřadu nejen jako monitorovacího orgánu Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením, na dalším jednání budou představeny výzkumy, které kancelář vypracovala. Témata jednání Odborné skupiny budou stanovována i s ohledem na plán těchto výzkumů a dalších aktivit kanceláře veřejné ochránkyně práv, aby došlo ke sladění a provázanosti činnosti obou orgánů.

Na jednání byly rozděleny úkoly týkající se přípravy souhrnného dokumentu ke stavu naplňování principů governance accessibility. Tento dokument by měl popsat stav naplněnosti jednotlivých principů, jak jsou zakotveny v rámci legislativy, jaké jsou základní služby, které s tím souvisejí, a také, zda a jak se naplněnost posunula za posledních několik let.