Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Odborná skupina pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb

Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo dva dokumenty k problematice výtahů: Aplikace požadavků na výtahy z hlediska bezbariérového užívání staveb a Povinnosti a odpovědnost osob při přípravě, provádění a užívání staveb z hlediska požadavků na jejich bezbariérové užívání. První dokument vztahuje výtahy k legislativě. Druhý dokument vysvětluje jednotlivá ustanovení bezbariérové vyhlášky s ohledem na výtahy. Oba dva dokumenty budou zveřejněny na webových stránkách Ministerstva pro místní rozvoj. S informacemi obsaženými v dokumentech je třeba seznámit především stavební úřady. Ministerstvo pro místní rozvoj seznámilo krajské stavební úřady s těmito dokumenty, jejich prostřednictvím byly oba dokumenty předány všem stavebním úřadům. Problémy se objevují spíše v rovině projektantů, uskutečnila se proto schůzka se zástupci České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a České komory architektů, aby došlo v rámci školení jejich členů k většímu důrazu obecně na bezbariérovou problematiku. Osvěta bude probíhat také v časopisech obou komor.

Aktuálně se zpracovává souhrnný materiál o stavu přístupnosti veřejné správy a veřejných služeb, a to na základě podkladů od jednotlivých členů a členek skupiny. Materiál bude obsahovat také zhodnocení plnění desatera governance accesibility.

Dalším bodem programu byla problematika elektronické evidence tržeb a dopadu zrušení nařízení vlády č. 376/2017 o výjimkách z evidence tržeb. Toto nařízení vlády stanovilo výjimku vedení EET pro OSVČ s těžkým zrakovým postižením. Dle Ústavního soudu ČR takové výjimky musí být v zákoně. Novela zákona však nebyla dosud schválena, od 1. ledna 2019 tedy výjimka pro tyto OSVČ nebude platit. Většina nedostatků daňového portálu a aplikace EET nebyla odstraněna, je proto třeba výjimku zachovat. Zákon stanovuje, aby se OSVČ přihlásila k daňové povinnosti na místně příslušném finančním úřadě, což je problematické pro lidi s pohybovým postižením, pokud je daný úřad bariérový. Odborná skupina proto přijala usnesení, kterým požádala Ministerstvo financí, aby obě situace vyřešilo.

Ministerstvo dopravy podalo informaci k návrhu dalšího postupu k nařízení č. 63/2011 Sb. po roce 2020. Zpřísnění, která byla v rámci tohoto nařízení nastavena, se projeví v nově uzavíraných závazkových smlouvách. Je proto třeba nastavit další podmínky. Ministerstvo na základě konzultací s organizacemi lidí se zdravotním postižením provede novelizaci tohoto nařízení.

Na jednání zazněla také pravidelná informace ke stavu projednávání směrnice EAA. Dne 8. listopadu se uskutečnil trialog. Projednávaly se pouze principy a bylo dosaženo dohody, bude se připravovat text.

Členové a členky byli informováni o aktuálním stavu projednávání návrhu zákona o přístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací. Návrh zákona byl zařazen na jeden z prosincových termínů zasedání Poslanecké sněmovny ČR. Budou se projednávat pozměňovací návrhy. Velmi problematický je návrh poslance Václava Klause, kterým se navrhuje vyřazení škol z povinnosti přístupnosti webových stránek a aplikací.