Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Zasedání Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

12. 3. 2013 11:30

Zasedání dne 11. března 2013

Dne 11. března 2013 se v jednacím sále vlády ČR konalo zasedání Vládního výboru pro zdravotně postižené občany (dále jen „VVZPO“). Jednání zahájila a řídila výkonná místopředsedkyně VVZPO a zmocněnkyně vlády pro lidská práva Mgr. Monika Šimůnková.

Vedoucí sekretariátu VVZPO z titulu své funkce předsedy Poradního orgánu pro hodnocení projektů programu Podpora veřejně účelných aktivit občanských sdružení zdravotně postižených (dále jen “Poradní orgán“) podal v rámci prvního bodu jednání informaci o průběhu zasedání Poradního orgánu a postupu při rozdělování dotací pro rok 2013. Následně byly členy VVZPO projednány a schváleny návrhy dotací z rozpočtové kapitoly Úřadu vlády ČR v celkové částce 20 mil. Kč, které jsou doporučením vedoucímu Úřadu vlády k jejich poskytnutí a vydání individuálních rozhodnutí. Navrhuje se podpořit 122 projektů, které předložilo 49 občanských sdružení zdravotně postižených.

V druhém bodu jednání členové vyslechli informaci náměstka ministryně práce a sociálních věcí Mgr. Jana Dobeše o úloze MPSV při řízení a kontrole výkonu státní správy v oblasti sociálních služeb a inspekce sociálních služeb prováděné Úřadem práce České republiky, která byla připravena v návaznosti na poslední zasedání VVZPO dne 16. listopadu 2012, kde zmocněnkyně vlády pro lidská práva upozornila na závažné porušování základních lidských práv v Domově pro osoby se zdravotním postižením Zašová. Z následné diskuse vyplynulo, že počet uskutečněných inspekcí, jejichž provádění přešlo od 1. 1. 2012 z krajských úřadů do kompetence Úřadu práce ČR, byl v roce 2012 nedostatečný. Bylo dohodnuto, že MPSV členům VVZPO podá písemnou informaci o plánu inspekcí sociálních služeb na rok 2013 a informaci o vývoji situace v Zašové.

Ve třetím bodu jednání seznámila zástupkyně Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy členy VVZPO s aktuální situací v oblasti vzdělávání dětí, žáků a studentů se zdravotním postižením. V současné době je připravována novela školského zákona a jeho prováděcí vyhlášky, kde se chystají koncepční změny v systému podpůrných opatření zaměřených na individuální potřeby jednotlivých dětí a žáků se zdravotním postižením. Z předchozích uskutečněných jednání se zástupci MŠMT vyplynulo, že k těmto legislativním změnám budou přizváni odborníci i zástupci nevládních organizací zdravotně postižených.

Následně členové VVZPO vyslechli podnět předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením ČR týkající se nepřiměřeně dlouhých lhůt řízení při rozhodování o nárocích na dávky a průkazy pro osoby se zdravotním postižením a nepřijatelného postupu Úřadu práce při ztrátě či odcizení průkazu osob se zdravotním postižením, kdy v takovýchto případech není vydáván náhradní průkaz, ale je požadováno zcela nové posouzení nároku na tento průkaz. Bylo rozhodnuto, že sekretariát VVZPO a odborníci z NRZP ČR zpracují právní rozbor této situace. K řešení tohoto problému přijal VVZPO usnesení, ve kterém požádal Ministerstvo práce a sociálních věcí o bezodkladné přijetí takových organizačních opatření, která v souladu se správním řádem zajistí urychlení procesu rozhodování o dávkách a průkazech pro osoby se zdravotním postižením, a doporučil MPSV navrhnout takovou legislativní úpravu, která bude garantovat osobám se zdravotním postižením při ztrátě nebo odcizení průkazu pro osoby se zdravotním postižením zachování nároku na tento průkaz dle původně vyznačené doby jeho platnosti.

V dalších bodech jednání byly podány informace o naplňování Národního rozvojového programu mobility pro všechny, z které vyplynulo, že v roce 2012 bylo doporučeno k financování 24 záměrů bezbariérových tras, a informace o realizaci 19. ročníku Ceny VVZPO za publicistické práce zaměřené na problematiku zdravotního postižení.

V rámci bodu „Různé“ Mgr. Šimůnková informovala o pozvání na konferenci Strategie reformy péče o duševní zdraví, která se bude konat 2. dubna 2013 a na které bude prezentováno stanovisko VVZPO k tomuto tématu, a vyzvala členy VVZPO ke sdělení případných námětů zaměřených na problematiku transformace psychiatrické péče v ČR.

Na závěr jednání představil zástupce MPSV návrhy řešení problematiky zaměstnávání osob zdravotně znevýhodněných a řešení jednotlivých problémů náhradního plnění. V rámci diskuse bylo členy VVZPO konstatováno, že od posledního zasedání nedošlo k pokroku v systémovém řešení této problematiky ani k legislativním úpravám zákona o zaměstnanosti. Bylo dohodnuto, že jednání se zainteresovanými subjekty budou pokračovat a vývoj situace bude monitorován na příštích zasedáních VVZPO.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty