Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Zasedání Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

7. 3. 2012 11:14

Zasedání dne 6. března 2012

Dne 6. března 2012 se v jednacím sále vlády ČR konalo zasedání Vládního výboru pro zdravotně postižené občany (dále jen „VVZPO“). Jednání zahájil a řídil předseda VVZPO a předseda vlády ČR RNDr. Petr Nečas. Od pátého bodu jednání předal řízení výkonné místopředsedkyni VVZPO a zmocněnkyni vlády pro lidská práva Mgr. Monice Šimůnkové.

Mgr. Monika Šimůnková, z titulu své funkce předsedkyně Poradního orgánu pro hodnocení projektů programu Podpora veřejně účelných aktivit občanských sdružení zdravotně postižených, podala v rámci prvního bodu jednání informaci o postupu při rozdělování dotací pro rok 2012, který členové VVZPO schválili.

Dále členové VVZPO vyslechli informaci Ing. Karla Rychtáře, místopředsedy Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených ČR, týkající se současné situace v oblasti podpory pracovního uplatnění osob se zdravotním postižením. VVZPO uložil Odborné skupině VVZPO pro zaměstnávání sledovat vývoj v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením, zejména s ohledem na zaměstnávání osob zdravotně znevýhodněných.

Ministr práce a sociálních věcí Dr. Ing. Jaromír Drábek ve třetím bodu zasedání informoval o postupu prací na vytvoření monitorovacího mechanismu k Úmluvě o právech osob se zdravotním postižením v České republice. Příprava monitorovacího mechanismu probíhá ve spolupráci s VVZPO a Národní radou osob se zdravotním postižením ČR.

Dalším projednávaným bodem byl podnět občanského sdružení Trianon k otevření diskuse o sjednocení podmínek při poskytování sociálních výhod pro osoby se zdravotním postižením v rámci zemí Visegrádské čtyřky a následně zemí EU. K tomuto podnětu přednesl stanovisko Ministerstva práce a sociálních věcí náměstek ministra Mgr. Jan Dobeš. Ve svém usnesení požádal VVZPO předsedu VVZPO a ministra práce a sociálních věcí, aby při jednáních v orgánech EU podporovali princip sjednocení podmínek při poskytování kompenzací v oblasti mobility pro osoby se zdravotním postižením v rámci jednotlivých zemí EU.

V pátém bodu jednání byl VVZPO seznámen s analýzou Ženy se zdravotním postižením v ČR, kterou pro VVZPO vypracovaly a představily zástupkyně Společnosti pro zdravé rodičovství APERIO.

Obsahem šestého bodu byla informace o naplňování Národního rozvojového programu mobility pro všechny v roce 2011, kdy byla vyhlášena 2 kola výzev k předkládání záměrů bezbariérových tras pro města a obce s termínem realizace projektů v roce 2012. Jak vyplynulo z předložené zprávy, v loňském roce bylo doporučeno Řídícím výborem Národního rozvojového programu mobility pro všechny k financování 15 předložených záměrů bezbariérových tras.

Na závěr byla podána informace o 18. ročníku Ceny VVZPO za publicistické práce zaměřené na problematiku zdravotního postižení, který byl realizován v roce 2011.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty