Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

25. 1. 2017 9:59

Členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a zástupci Úřadu vlády ČR vyjeli pracovně do Brna

V úterý dne 24. ledna 2017 uskutečnili členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny spolu pracovníky Kanceláře Rady celodenní pracovní cestu do Brna.

Jednalo se o první z návštěv romských lokalit, které členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny s pracovníky Úřadu vlády ČR postupně uskuteční v roce 2017.

Dvanáctičlenná delegace složená ze zástupců Rady a pracovníků kanceláře Rady se v úterý v moravské metropoli setkala se zástupci nejvýznamnějších organizací pracujících s Romy v Brně.
Členové romské Rady a zástupci kanceláře Rady se v Brně setkali se zástupci organizací pracujících s Romy

Dále společně navštívili lokality, které bývají často označovány jako tzv. sociálně vyloučené (ulice Cejl, Brněnská a Francouzská), diskutovali o aktuálních výzvách, kterým zúčastnění čelí, a spolupráci v rámci Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám.

Cílem cesty tak bylo zjistit, jaká je aktuální situace Romů žijících v Brně, jaké je postavení romských a proromských organizací – a projednat plánovaná opatření, které budou v Brně nastaveny s realizací koordinovaného přístupu. 

Pražská delegace navštívila dopoledne romské středisko Drom, odpoledne pak zapsaný spolek IQ Roma servis a Muzeum romské kultury. Zde kromě si představení projektu doučování a činnosti volnočasového klubu prohlédli i i výstavu Poklad Romů – tajemství romského šperku.
Členové romské Rady a zástupci kanceláře Rady navštívili v Brně Muzeum romské kultury

Večer pak v hudební kavárně nahrávacího studia Amaro Records proběhla diskuze s poskytovateli služeb a brněnskými Romy o politice vlády v oblasti romské integrace a jejími dopady na život Romů v Brně. Poznatky získané během celého dne budou využity pro činnost Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a jejich výborů a pro chystanou Zprávu o stavu romské menšiny za rok 2016.


 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X