Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

25. 1. 2017 9:38

Ministr Chvojka spolu se zástupci Agentury pro sociální začleňování a monitorovacího výboru navštívili pracovně Most

V úterý 24. ledna navštívil ministr Jan Chvojka statutární město Most. Jednalo se o návštěvu jednoho ze čtyř desítek měst a obcí spolupracujících v rámci Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám s Agenturou pro sociální začleňování. Ta spadá do gesce ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu.

Na pracovní cestě ministra doprovázeli náměstek Petr Krčál, náměstkyně pro řízení Sekce lidských práv Martina Štěpánková, ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek a jeho zástupkyně Radka Soukupová.

Součástí delegace byli i zástupci Monitorovacího výboru Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny pro činnost Agentury pro sociální začleňování - konkrétně Ján Balog (místopředseda Rady, + člen Monitorovacího výboru), Emil Horvát (předseda Monitorovacího výboru + člen Rady) a  Štefan Lukáč (krajský koordinátor pro romské záležitosti Ústeckého kraje, člen Monitorovacího výboru + budoucí člen Rady).

Ministerstvo práce a sociálních věcí na akci zastupovala náměstkyně ministryně  Gabriela Nekolová.

*****

Město Most patří mezi nejvíce strukturálně postižená místa v České republice. Vysoká a dlouhodobá nezaměstnanost obyvatel, jejich dluhové zatížení a rozsáhlý trh s bydlením orientovaný na sociálně slabé a sociálně vyloučené představují největší problémy.

Na počátku roku 2016 uzavřelo město Most s Agenturou pro sociální začleňování (Agentura) memorandum o spolupráci v rámci Koordinovaného přístupu. V únoru tohoto roku projedná zastupitelstvo města strategický plán sociálního začleňování připravený Agenturou. Plán umožňující čerpat více než 92 milionů korun z Operačního programu Zaměstnanost se zaměřuje na čtyři základní oblasti: podporu rodiny a zdraví, bydlení, prevenci kriminality a zaměstnanost. 

Právě zaměstnanost byla tématem dopoledního setkání ministra Chvojky, zástupců Agentury a členů Monitorovacího výboru s představiteli místních organizací sociálních služeb v Mostě.
Setkání ministra Chvojky, zástupců Agentury a členů Monitorovacího výboru s představiteli místních organizací sociálních služeb v Mostě

Ministr Chvojka zdůraznil nutnost realizace podpůrných programů jak při vstupu na trh práce, tak i pro udržení pracovního místa.  Při diskusi v Azylovém domě organizace K srdci klíč ministr ale také řekl, že je nezbytné podporovat vzdělávání v sociálně vyloučených lokalitách. „S každým dokončeným stupněm vzdělání se zvyšuje možnost najít místo na trhu práce. Musíme motivovat studenty, aby dokončovali střední stupeň vzdělávání v nematuritních oborech, protože to je v současnosti velký problém," řekl.

Po pracovním obědě s primátorem města Janem Paparegou navštívil ministr Chvojka sídliště Stovky. Obyvatelé sídliště se dlouhodobě potýkají s nadhodnoceným nájemným, zanedbáváním údržby bytů ze strany majitelů, dluhy vůči společenství vlastníků jednotek nebo družstvu, přelidněním a jiným nevhodné užívání bytů, ale i s výskytem obtěžujícího hmyzu, hlodavců a zápachu.
Ministr Chvojka navštívil v Mostě sídliště Stovky, Foto: Petr Dundek, město Most

Na místní úrovni tuto situaci pomáhá řešit Agentura pro sociální začleňování ve spolupráci se zástupci města Most i představiteli místního bytového družstva.

Problémům s bydlením se věnuje i vláda, která v létě 2016 schválila materiál o problémech s bydlením sociálně vyloučených obyvatel připravený Agenturou pro sociální začleňování. Z materiálu vyplývají úkoly pro relevantní rezorty. Ministerstvo pro místní rozvoj například vytvoří cenové mapy nájemného v daném území pro lepší vyměřování dávek na bydlení. Ministerstvo práce a sociálních věcí podrobněji specifikuje obsah nákladů na bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo spravedlnosti společně připraví změnu pravidel v bytovém spoluvlastnictví, aby došlo ke zlepšení postavení společenství vlastníků vůči majitelům bytů, kteří neplatí příspěvky do fondu oprav nebo za energie, přestože pronajímají byty. „Je zásadní, aby nájemníci a majitelé bytů, kteří si plní všechny své povinnosti, nedopláceli na nájemníky a majitele, kteří si povinnosti neplní,“ zdůraznil ministr Chvojka, který úkoly pro jednotlivé resorty koordinuje.
 


Monitorovací výbor Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny pro činnost Agentury pro sociální začleňování
Monitorovací výbor pro činnost Agentury pro sociální začleňování zejména sleduje dopad činnosti Agentury na situaci v sociálně vyloučených lokalitách, ve kterých žijí Romové, dále pak schvaluje kritéria pro výběr lokalit a samotný výběr lokalit, ve kterých bude Agentura působit, popř. i předčasné ukončení činnosti Agentury v lokalitě.

Více informací: 
/cz/ppov/zalezitosti-romske-komunity/vybory/monitorovani-socialne-vyloucenych/monitorovaci-vybor-angentury-pro-socialni-zaclenovani-v-romskych-lokalitach-75239/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X