Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

31. 5. 2017 15:59

Praha hostí jednání skupiny evropských expertů pro záležitosti Romů CAHROM

Ode dneška 31. května až do soboty 3. června 2017 probíhá v Praze zasedání Ad-hoc výboru odborníků pro záležitosti Romů (CAHROM).

Česká republika hostí zasedání Ad- hoc výboru expertů pro romské záležitosti (CAHROM) jako součást programu předsednictví v Radě Evropy. Program zasedání je naplánován od 31. 5. 2017 až 3.6. 2017. Zasedání výboru na území České republiky bylo schváleno vládou ČR (viz vládní materiál Priority českého předsednictví ve výboru ministrů Rady Evropy).  Jednání se budou odehrávat zejména v Praze - v Lichtenštejnském paláci, ale na účastníky čeká i několik dalších akcí spojených s romskou menšinou v rámci festivalu Khamoro 2017, či návštěva Muzea romské kultury v Brně.

Jednání skupiny evropských expertů pro záležitosti Romů CAHROM 2017 v Praze začalo

Jednání pracovní skupiny expertů Ad-hoc Výboru Rady Evropy pro záležitosti Romů (CAHROM) bylo zahájeno v dnes ve 13.00 hodin v Lichtenštejnském paláci.  S úvodními projevy vystoupil David Beňák, náměstek ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jana Chvojky, a Valeriu Nicolae, zvláštní zástupce generálního tajemníka Rady Evropy pro romské záležitosti.

„Za uplynulé tři roky se české vládě podařilo prosadit celou řadu opatření pro zlepšení postavení Romů ve společnosti. Naprosto klíčové opatření je prosazení rovné šance dětí na vzdělání. Přístup ke vzdělání pro romské děti už dnes není pouhou vizí, ale realitou, na kterou si společnost začíná zvykat,“  uvedl David Beňák ve svém zahajovacím projevu.

První jednací den byl věnován zejména České republice a romské menšině u nás. Představena byla Strategie romské integrace do roku 2020. Následně se výbor projednával témata spojená s historií Romů, a to zejména s ohledem informování o romském holocaustu a anticikanismu. Na závěr odpoledne pak bylo na programu společné setkání delegátů výboru se zástupci Romů spojené s představením českých nevládních neziskových organizací věnujících se záležitostem Romů a prezentací jejich iniciativ. Své projekty představily např.  organizace Slovo 21, IQ Roma Service, Český západ, RomanoNet (koalice českých romských neziskových organizací) a další.

Další dny budou věnovány vnitřním záležitostem výboru. Budou předneseny zprávy o činnosti a zprávy z tematických pracovních návštěv, jednat se bude o vzdělávání Romů, jejich zastoupení v pracovních a poradních orgánech, projednána bude také téma migrace či přístup ke spravedlnosti.

V sobotu 3. června se část členů výboru zúčastní buď mezinárodní Konferenci o inkluzívním vzdělávání a cestě vpřed "What  comes next" nebo navštíví Muzeum romské kultury.  Na večer jsou účastníci výboru zváni na závěrečný gala večera mezinárodního festivalu Khamoro  v pražském klubu SaSaZu.


CAHROM (Ad-hoc Committee of Expert on Roma Issues) při Radě Evropy
Předchůdcem Ad hoc výboru Rady Evropy pro záležitosti Romů (CAHROM) byla iniciativa MS-G-ROM, která byla založena v září 1995 Výborem ministrů z řad odborníků na Romy a kočovníky. Tento výbor byl prvním orgánem Rady Evropy odpovědným za pravidelnou kontrolu situace Romů a kočovníků v Evropě. Setkání v rámci této iniciativy se zabývalo situací Romů, Sintů a kočovníků v jednotlivých členských zemí  EU. Zástupci států v rámci ní diskutovali možnosti zlepšení situace Romů v klíčových oblastech jejich života a vytvářeli doporučení pro národní politiky členských zemí směřující k romské integraci. Relevantním tématem byla rovněž migrace Romů.

Z této iniciativy vzešel v roce 2011 Výbor expertů pro záležitosti Romů (CAHROM), který převzal činnost MS-G-ROM. Funkce Výboru spočívá v pravidelném monitorování situace Romů ve státech Rady Evropy a provádění tematických pracovních skupin, které se zaměřují na konkrétní témata integrace Romů, jako je například inkluzivní vzdělávání, migrace, boj s předsudky a stereotypy, případně anticiganismem.

Ad hoc výbor Rady Evropy pro záležitosti Romů (CAHROM) zasedá pravidelně dvakrát ročně.

Poslední zasedání CAHROM:
- 12. zasedání CAHROM  proběhlo 15. - 18. listopadu 2016 ve Štrasburku.
- 11. zasedání CAHROM se konalo v Bulharsku  - nejprve 24. dubna v  Samokovu a následně 27. – 29. dubna v Sofii.
- 10. zasedání CAHROM se uskutečnilo ve dnech 27. 10. - 30. 10. 2015 v Bukurešti. 
- 9. zasedání CAHROM se konalo ve dnech 27. - 30. 5. 2015 ve Štrasburku.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X