Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

3. 5. 2017 17:40

Romská kancelář Úřadu vlády vydala brožuru pro lepší integraci Romů

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské menšiny ÚV ČR vydala brožuru s informacemi určenými zejména dovnitř do romské komunity. Publikace vzešla z projektu Aktivizace a zmocňování Romů prostřednictvím národní romské platformy. Jedná se o přehled důležitých informací, které mají přispět lepší integraci Romů.

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské menšiny je tzv.  „Národním kontaktním místem pro integraci Romů“. V každém členském státě Evropské unie bylo zřízeno jedno takové kontaktní místo. Kontaktní místa jsou zodpovědná především za realizaci a monitorování národních strategií romské integrace. Podporují nadnárodní spolupráci v rámci Evropské unie a výměnu správných postupů sdílení dobrých praxí.

Brožura „Aktivizace a zmocňování romských aktérů prostřednictvím Národní romské platformy“ (Doporučení Národní romské platformy pro implementaci Strategie romské integrace do roku 2020) ve stručnosti shrnuje oblasti, na které se projekt soustředil a identifikuje dílčí doporučení.  Jedním z hlavních cílů projektu bylo navázání aktivního dialogu mezi jednotlivými aktéry romské integrace přímo v regionech – aktivními Romy, představiteli měst a obcí, neziskovými organizacemi a zástupci Úřadu vlády.

Brožura: Aktivizace a zmocňování romských aktérů prostřednictvím Národní romské platformy

Zkušenosti z projektu všechny zainteresované utvrdily v tom, že je potřeba vytvářet prostor pro společný dialog a podporovat rozvoj lokálních komunit a setkávání všech zainteresovaných. Je klíčové pro úspěch integrace Romů, aby Romové samotní uchopili v konkrétních obcích a regionech aktivitu a byli silnými a kvalitními partnery pro spolupráci i pro konstruktivní kritiku. Pouze v dialogu a vzájemné interakci je možné posouvat věci vpřed.

Publikaci vydal Úřad vlády ČR, kancelář Rady vlády pro záležitosti romské menšiny - a to v rámci projektu: „Aktivizace a zmocňování romských aktérů prostřednictvím Národní romské platformy“  JUST/2015/RDIS/AG/NRP2/8808.

Kromě toho, že obě brožury jsou distribuovány po celé republice v tištěné podobě (např. prostřednictvím krajských koordinátorů pro romskou menšinu), je možné si je i stáhnout v elektronické podobě z těchto adres:

Národní kontaktní místo pro integraci Romů
/cz/ppov/zalezitosti-romske-komunity/dokumenty/brozura-narodni-kontaktni-misto-pro-integraci-romu-155820/
Aktivizace a zmocňování romských aktérů prostřednictvím Národní romské platformy
/cz/ppov/zalezitosti-romske-komunity/dokumenty/brozura-aktivizace-a-zmocnovani-romskych-akteru-prostrednictvim-narodni-romske-platformy-155827/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X