Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

6. 9. 2016 17:10

Vyjádření občanské části Rady vlády pro záležitosti romské menšiny k aktuálnímu vývoji kolem Letů u Písku a k výroku ministra Babiše

V pondělí 5. 9. 2016 vláda odtajnila svůj záměr odsouhlasený v březnu tohoto roku na vykoupení velkovýkrmny prasat na území bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku.

Vítáme tuto zprávu a jsme si vědomi, že jde o vyústění dlouhodobé snahy ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera a ministra kultury Daniela Hermana prosadit řešení přijatelné pro všechny zainteresované strany. Považujeme za důležité zmínit, že impuls k řešení nevyhovující situace zadala občanská společnost, a tak i její snaha dnes došla účinku.

Je třeba myslet na to, že vládou deklarovaný záměr pozemek vykoupit by bylo vhodné, v souladu s vládní Strategií romské integrace do roku 2020, realizovat v co nejkratším časovém horizontu. Doporučujeme vybudovat na místě vepřína důstojný památník obětem koncentračního tábora a jeho správu svěřit kompetentní instituci.

Současná vláda přijala v únoru 2015 Strategii integrace Romů do roku 2020, ale zdá se, že ne všichni její členové jsou dobře obeznámeni s jejími opatřeními. Výrok ministra financí Andreje Babiše, který pronesl před novináři  1. září během své návštěvy ve Varnsdorfu k místním starousedlíkům, nás pobouřil. Zveřejněním záměru vlády na odkoupení vepřína se řeší problém nedůstojné piety obětem tábora v Letech.  Bývalí vězni tábora a pozůstalí po obětech jistě očekávají, že ministr Babiš naplní svůj slib pronesený ve veřejné omluvě a zajistí k tomu potřebné finance.

Vědomé podporování stereotypního myšlení veřejnosti a negativních postojů vůči Romům mnoha českými politiky považujeme za velmi nebezpečné. Ministr Babiš není zdaleka jediný český politik poslední doby, který tak dává veřejnosti signál, že je v pořádku vyjadřovat se otevřeně rasisticky a xenofobně. V mnoha evropských zemích by přitom za podobný výrok stanul ministr Babiš před soudem![1]

Jednání občanské části Rady vlády pro záležitosti romské menšiny k aktuálnímu vývoji kolem Letů u Písku

Věříme, že současná vláda bude jednat jako celek a dokáže přispět kvalitně a důstojně k naplnění své romské strategie. My, občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny budeme bedlivě sledovat další kroky vlády a jsme připraveni být jí nápomocni.

Členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny

 


[1] Osvětim byl "pouhý" pracovní tábor, hlásala německá seniorka. Jde do vězení

02. září 2016, 13:27 — Autor: EuroZprávy.cz / tl / ČTK

Praha - Pravicová extremistka Ursula Haverbecková (87) dostala u soudu ve městě Detmold trest osm měsíce vězení. Podle verdiktu popírala holokaust.

Seniorka z městečka Vlotho, které se nachází v Severním Porýní-Vestfálsku nedaleko Detmoldu tvrdila, že Osvětim byl "pouhý" pracovní tábor. Prohlásila to v dopise detmoldskému starostovi a jednomu deníku.

Při procesu jí pak přitížilo, když o osobě, která přežila holokaust a u soudu vypovídala, řekla, že jde o "údajného svědka", jímž má být prokázána existence vyhlazovacího tábora.

Předsedající soudkyně vyloučila podmínečný trest. Odůvodnila to tím, že Haverbeckové chybí veškerá "soudnost". Agentura DPA poznamenala, že tato pravicová extremistka byla v minulosti už vícekrát odsouzená.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X