Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

13. 4. 2017 10:08

Závěrečný seminář zhodnotil výsledky evropského projektu „Aktivizace a zmocňování romských aktérů prostřednictvím Národní romské platformy“

Ve středu 12. března se v prostorách Autoklubu ČR v Opletalově ulici v Praze uskutečnil závěrečný seminář evropského projektu „Aktivizace a zmocňování romských aktérů prostřednictvím Národní romské platformy“.

Akce, kterou pořádala kancelář Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (RVPRM) Úřadu vlády ČR, se zúčastnili zástupci měst, obcí, romské komunity, nestátních neziskových organizací (NNO), romské kanceláře (RVPRM) a dalších odborů Úřadu vlády.

Seminář úvodním slovem zahájil náměstek ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu David Beňák, který je nejvýše postaveným Romem ve státní správě.  Na něj navázal vedoucí oddělení kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Martin Martínek s úvodními informacemi o celém projektu a shrnutím výsledků roční práce. Výstupy z regionálních setkání projektu poté představila Zora Pauliniová ze společnosti PDCS, O.Z., která zajišťovala facilitaci na regionálních setkáních v Olomouci, Chomutově a Písku.
Závěrečný seminář zhodnotil výsledky evropského projektu „Aktivizace a zmocňování romských aktérů prostřednictvím Národní romské platformy“

Ostravský zástupce Agentury pro sociální začleňování (ASZ) Marek Mikulec představil nový projekt sociálního bydlení v Ostravě. Účastníci semináře z celé ČR se zajímali o podrobnosti projektu, protože jak mnozí uvedli, nabízí smysluplné řešení současného neuspokojivého stavu se sociálními byty či dostupným bydlením napříč českými městy.  

Po obědě program pokračoval blokem o podpoře romské integrace a podpoře národnostních menšin z národních zdrojů. Účastníci byli informování o principech komunitní práce, projekty zaměřené na komunitní práce podporuje Úřad vlády v rámci dotačního program Prevence sociálního vyloučení a komunitní práce. Následně pak byla předána informace zástupci ASZ k možné podpoře projektů z prostředků KPSVL/ OPZ, OP VVV.  Tohoto úkolu se zhostili Martina Přibylová (Operační program Věda, výzkum, vzdělávání (OP VVV)) a Jakub Horáček (Operační program Zaměstnanost (OP Z)) a IROP), kteří zejména představili výzvy vhodné pro NNO. Další ze zástupců Agentury Petr Čáp se ve svém vystoupení věnoval zapojení Romů do KPSVL a CLLD/MAS/KAP.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X