Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

8. 4. 2020 11:33

Zmocněnkyně pro lidská práva k Mezinárodnímu dni Romů

Dnešní Mezinárodní den Romů si připomínáme v nelehké době, v situaci, kterou všichni zažíváme poprvé. I proto oslavy tohoto dne nemohou probíhat tak, jako v minulých letech. Přesto nám tato pandemie něco odhalila. Odhalila nám, jak málo známe menšinu patřící k největším v Evropě, odhalila, že je stejná jako každý jeden z nás patřících k majoritě, a to v dobách dobrých i zlých.

Právě v době koronavirové krize se ukázalo, jak Romové umějí pomáhat. Ať už z Prahy, Chanova  nebo Karlovarska zmobilizovali Romové své síly a připojili se k celostátní dobrovolné aktivitě šití roušek. I díky nim mají teď nemocnice, senioři a další jejich dostatek. Nezapomínejme, prosím, na tuto solidaritu, až pandemie pomine a život se zase dostane do běžných kolejí.

Na závěr mi dovolte ještě toto moje osobní přání.

Vážení a milí romští spoluobčané,
dovolte mi tedy, abych vám popřála k  Mezinárodnímu dni Romů především pevné zdraví a spokojenost jak ve vaší rodině, tak na pracovišti.
Osobně Vám přeji, abyste s hrdostí a důstojností naplňovali svůj život a potenciál i navzdory překážkám, se kterými se musíte často potýkat,  a které  jsou mi dobře známé.
Velmi si vážím každého z Vás, zejména pak těch, kteří se úspěšně prosadili ve své profesi či jiném okruhu svého působení a stali se tak příkladem a vzorem i pro ostatní spoluobčany České republiky. Vím, že to pro řadu z Vás nebylo vůbec jednoduché, že jste museli vynaložit mnoho úsilí, věřit ve své vlastní schopnosti, být soudržní a mít podporu svých rodin a přátel.
Děkuji Vám i za to, že jste se tímto způsobem stali příkladem pro mladou romskou generaci, která má před sebou, jak věřím, v naší zemi dobrou budoucnost.

Helena Válková
zmocněnkyně vlády pro lidská práva

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X