Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

8. 8. 2013 9:00

Zápis ze zasedání Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny ze dne 24. 6. 2013

Dne 24. června 2013 zasedala Rada vlády ČR pro záležitosti romské menšiny. Zasedání řídila zmocněnkyně vlády pro lidská práva Mgr. Monika Šimůnková.

Členové Rady byli seznámeni s vyhlášením druhého kola dotačního řízení programu "Podpora terénní práce" v tomto roce a dále s průběhem dotačního řízení Úřadu vlády ČR v programech "Prevence sociálního vyloučení a komunitní práce", "Podpora terénní práce" a "Podpora koordinátorů pro romské záležitosti". Program zasedání dále obsahoval tři tématické body, a to: činnost Monitorovacího výboru Agentury pro sociální začleňování; Situace Romů v oblasti bydlení a závislosti na ubytovnách; a informaci o naplňování rozsudku D. H. a ostatní proti České republice.

Rada projednala situaci, ve které se nachází Monitorovací výbor Agentury pro sociální začleňování, který se od listopadu minulého roku nesešel. Členové diskutovali o možné obměně členů tohoto Výboru a návrhu na změnu jeho statutu, který spočíval v přesunutí tajemníka výboru pod Kancelář Rady. Dále bylo diskutováno a hlasováno o řešení současné situace týkající se svolání zasedání Monitorovacího výboru a jeho další činnosti.

Prostřednictvím zástupců neziskové organizace "Vzájemné soužití" byla Rada seznámena se situací ostravských Romů v ulici Přednádraží a s plánem na rušení ostravských ubytoven. Místostarosta městského obvodu Ostrava-Jih Bc. Roman Miklas v této souvislosti prezentoval přístup města k bytové politice. První náměstek ministryně práce a sociálních věcí a zástupci ministerstva pro místní rozvoj informovali o analytické části a přípravách návrhové části materiálu "Komplexní řešení sociálního bydlení". Za platformu pro sociální bydlení vystoupil Mgr. Štěpán Ripka, který prezentoval postoj platformy a uvedl příklady dobré praxe v oblasti bydlení.

Posledním tématickým bodem byla informace zástupce ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o postupu "Plánu opatření k naplňování rozsudku Evropského soudu pro lidská práva v případu D. H. a ostatní proti České republice" a průběhu novelizace školského zákona. Navrhovaná novelizace školského zákona by měla umožnit mimo jiné upřednostňování  nástrojů, které by zamezily nepoměrnému zastoupení romských dětí v tzv. praktických školách a systematicky katalogizovat podpůrná opatření podle jejich věcné i finanční náročnosti. Ve vztahu k připravované "Strategií vzdělávací politiky České republiky do roku 2020" byli členové informování, že ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravuje řadu kulatých stolů k návrhům zmíněné strategie. Zmocněnkyně informovala o aktivitách "Sekce pro lidská práva" a spolupráci s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy jak na změně formálního zakotvení Fóra nevládních organizací, tak na semináři ohledně inkluzivního vzdělávání v Parlamentu ČR.

Výkonná místopředsedkyně Rady sdělila, že v uplynulých měsících rezignovali tři členové Rady. Jednalo se o Jiřího Daniela, Patrika Bangu a Lenku Balogovou, která byla zároveň místopředsedkyní Rady za občanskou část.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X