Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

23. 6. 2010 8:27

Zpráva o stavu romských komunit v České republice za rok 2009

Vláda ČR vzala dne 14. června 2010 na vědomí Zprávu o stavu romských komunit v České republice za rok 2009 usnesením č. 461. Materiál si klade několik dílčích cílů. Prvním z nich je zhodnocení situace Romů v oblastech určujících kvalitu jejich života s využitím výzkumných studií zveřejněných v roce 2009 a dále evaluace úspěšnosti realizovaných integračních politik. Kromě toho Zpráva reflektuje i legislativní a institucionální změny ve sledovaném roce a jejich dopady na situaci Romů. Záměrem zpracovatele je identifikovat dílčí úspěchy i neúspěchy inkluzivních opatření, představit příklady dobré praxe a nastínit rizika dalšího vývoje situace v případě neřešení aktuálních problémů zasahujících do života Romů.   
V úvodu materiál pojednává o strukturách řízení a aktivitách subjektů zabývajících se romskou integrací na národní, krajské i lokální úrovni. Na ní navazují kapitoly věnované dílčím tématům romské integrace, jako je oblast podpory a rozvoje romské kultury a jazyka, dále vzdělávání a zaměstnanosti, bydlení, oblast zdravotní péče a sociálního vyloučení. Posledním dílčím tématem je oblast bezpečnosti romských komunit. Další část materiálu se nově zabývá průřezovými tématy romské integrace, mezi něž patří diskriminace a rovnost příležitostí mužů a žen. Na konci je uveden souhrn mezinárodních aktivit romské inkluze, do nichž se vláda ČR zapojila v roce 2009. V závěru zpracovatel shrnuje klíčové trendy v situaci romských komunit v roce 2009 a nabízí základní doporučení pro realizaci integračních politik.
Zpráva vychází z podkladů, které pro její zpracování poskytly jednotlivé resorty. Významným zdrojem informací byly i výzkumné zprávy a analytické studie, které obsahují nové statistické údaje a poznatky k situaci Romů v ČR publikované v roce 2009. Velkým přínosem byly i informace krajských hejtmanů, které popisují stav romských komunit na krajské i komunální úrovni, a tím doplňují akademický rámec konkrétními údaji o každodenním životě Romů.   
Součástí Zprávy je příloha s podrobnými informacemi o situaci romských komunit v jednotlivých krajích ČR za rok 2009. Druhým důležitým materiálem je dokument „Informace o plnění usnesení vlády týkajících se integrace romských komunit a aktivního přístupu státní správy při uskutečňování opatření přijatých souvisejícími usneseními vlády ke dni 31. prosince 2009“, kde jsou uvedeny informace, jak byly naplňovány úkoly směřující ke zlepšení situace Romů zainteresovanými resorty. Novou přílohou Zprávy je materiál s názvem „Informace o naplňování Dekády romské inkluze 2005 - 2015 v roce 2009“, jenž shrnuje veškeré aktivity realizované v rámci této mezinárodní iniciativy ve sledovaném období.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty