Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Podpora koordinátorů pro romské záležitosti

29. 7. 2016 10:51

Vyhlášení dotačního řízení na rok 2017 v dotačním programu Podpora koordinátorů pro romské záležitosti

Rada vlády pro záležitosti romské menšiny ve spolupráci s Úřadem vlády ČR vyhlašuje dotační řízení na rok 2017 k dotačnímu programu Podpora koordinátorů pro romské záležitosti. Příjem žádostí přes webovou aplikaci je spuštěn.

Vymezení programu:

Dotační program Podpora koordinátorů pro romské záležitosti pro rok 2017 je určen na výdaje spojené se zabezpečením potřeb pracovní pozice koordinátora pro romské záležitosti (dále jen "koordinátor").

Při realizaci projektu podpořeného na rok 2017 z dotačního programu Podpora koordinátorů pro romské záležitosti doporučujeme zaměřit se na realizaci kontrol výkonu přenesené působnosti v návaznosti na plnění ustanovení § 6 odst. 8 zákona č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšin a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Důležitou úlohu má koordinátor v procesu kontinuálního monitoringu situace romské menšiny a naplňování cílů Strategie romské integrace romské menšiny do roku 2020 na krajské a místní úrovni. Toto zaměření se doporučuje v návaznosti na usnesení vlády č. 127 ze dne 23. února 2015, kterým byla schválena Strategie romské integrace do roku 2020, a na základě výčtu dalších druhů činností koordinátora uvedeného v čl. 2 odst. 4 přílohy č. 4 (Zvláštní ustanovení týkající se programu Podpora koordinátorů pro romské záležitosti) Směrnice vedoucího Úřadu vlády ČR č. 2/2016 o poskytování neinvestičních dotací k financování programů v oblasti lidských práv (dále jen „Směrnice“).

Výše dotace:

Výše dotace na jednoho koordinátora činí maximálně 500 000 Kč. Dotace v plné výši se poskytuje na zaměstnance, který činnost koordinátora vykonává v plném pracovním úvazku (bez kumulací s dalšími činnostmi pro krajský úřad, které nenaplňují výhradně agendu romských záležitostí) po celý kalendářní rok.

Vymezení žadatelů o finanční podporu:

Žadatelem může být pouze kraj.

K žádosti žadatel připojí:

  1. bankovní identifikaci účtu u České národní banky, na který má být dotace převedena - (tj. smlouvu s bankou nebo potvrzení banky o vedení účtu žadatele);
  2. originál, nebo ověřenou kopii plné moci nebo jiný obdobný doklad, pokud jde o případ dle čl. 20 Směrnice.
  3. účinný strategický nebo koncepční materiál kraje (např. Strategie romské integrace, Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb aj.), ze kterého vyplývají úkoly a činnost koordinátora při jeho naplňování. Předkládaný dokument musí být účinný a musí se vztahovat i na předpokládanou dobu realizace projektu.

Pokud k datu odeslání žádosti není možné z časových důvodů připojit přílohu č. 3, nahradí tuto přílohu žadatel informací, ve které uvede, že příslušnou přílohu předá při nejbližší schůzi zastupitelstvu ke schválení a oznámí přibližný termín dodání dokumentu.

Hodnocení žádostí o dotaci:

Došlé žádosti budou v Sekci lidských práv zaevidovány a zároveň bude zkontrolována jejich formální úplnost. Poté budou žádosti předány k věcnému hodnocení podle stanovených kritérií, která jsou součástí přílohy č. 4 - Zvláštních ustanovení týkající se programu Podpora koordinátorů pro romské záležitosti. V případě, že žádost obdrží méně než 15 bodů nebo má komise výhrady k přiloženému rozpočtu, může komise požádat žadatele o dopracování žádosti a přepracovanou žádost znovu posoudí.

Na dotaci není právní nárok.

Proces podávání žádostí a ukončení příjmu žádostí

Žádost o dotaci, jejíž součástí je i popis projektu, na který je žádána dotace, a jeho celkový rozpočet, je nutno Úřadu předložit prostřednictvím webové aplikace pro administraci dotačních řízení Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR (aplikace je dostupná pod následujícím odkazem: https://dotace-lidskaprava.vlada.cz). Jedna žádost může být spojena pouze s jedním projektem.

Úřadu se zasílá krycí list vygenerovaný webovou aplikací po finálním elektronickém odeslání žádosti o dotaci. Tento krycí list musí být podepsán statutárním zástupcem žadatele nebo jím pověřenou osobou (v případě podpisu jinou osobo je nutné k žádosti připojit originál nebo ověřenou kopii plné moci. Plná moc musí být podepsána zmocnitelem i zmocněncem). Více viz čl. 19 a 20 Směrnice.

Včasným podáním se rozumí doručení podepsaného krycího listu k žádosti, a to nejpozději do 30. září 2016, včetně.

Za den doručení písemnosti se považuje datum otisku razítka podací pošty na obálce anebo datum otisku razítka podatelny Úřadu. Dokument zaslaný prostřednictvím veřejné datové sítě do datové schránky Úřadu se považuje za doručený okamžikem jeho dodání do datové schránky Úřadu.

Důvody vyřazení žádosti

Žádost bude z dotačního řízení vyřazena, pokud:

  • bude krycí list doručen po 30. září 2016. Za den doručení se považuje datum odeslání, viz výše;
  • bude žádost o dotaci odeslaná pouze elektronicky prostřednictvím webové aplikace bez odeslaného podepsaného krycího listu odpovídajícího dané žádosti;
  • žádost, která nebude kompletní, tj. bude chybět některá z povinných příloh, aniž by absence byla řádně odůvodněna.

Odesílání krycího listu

V případě zasílání krycího listu listinnou podobou musí být obálka s krycím listem k žádosti zalepená a musí být viditelně označena v levé části nápisem:

„ŽÁDOST - Podpora koordinátorů pro romské záležitosti 2017“

Krycí list zasílejte doporučeně na adresu:

Úřad vlády ČR
Sekce pro lidská práva – KRP
nábř. E. Beneše 4
118 01 Praha 1 – Malá Strana

V případě zasílání krycího listu prostřednictvím veřejné datové sítě odešlete dokument do datové schránky Úřadu vlády ČR a zprávu označte „ŽÁDOST - Podpora koordinátorů pro romské záležitosti 2017“.

ID datové schránky Úřadu vlády ČR je: trfaa33

 

Přílohy výzvy:

  • Směrnice vedoucího Úřadu vlády České republiky č. 2/2016 o poskytování neinvestičních dotací k financování programů v oblasti lidských práv;

 

 

 

 

 

 

 

Podávání informací:

Informace o programu podává Bc. Jiří Svěrák na adrese sverak.jiri@vlada.cz; tel.: 296 153 487.

Komunikace pracoviště SLP s žadateli o dotaci probíhá v určitých krocích dotačního řízení výhradně elektronicky, proto jsou žadatelé povinni dbát na aktualizaci svých e-mailových adres.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X