Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí

28. 6. 2023 9:14

Jednání RVKPZ dne 27. června 2023

Program, nejdůležitější projednávaná témata a přijatá usnesení. Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí (RVKPZ).

Jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí (RVKPP) se konalo 27. června 2023 od 11 hodin.

Program jednání:

  1. Kontrola plnění usnesení z předchozích jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí
  2. Vyhodnocení realizace konceptu struktury zpráv v oblasti závislostí (za r. 2022)
  3. Zpráva o hazardním hraní v České republice 2023
  4. Zpráva o digitálních závislostech v České republice 2023
  5. Priority a oblasti podpory dotačního řízení ÚV ČR a ostatních ústředních orgánů státní správy politiky v oblasti závislostí na rok 2024
  6. Změny v centralizaci finančních prostředků vyčleněných ze státního rozpočtu na
    realizaci protidrogové politiky
  7. Materiály pro informaci
    1. Vyhodnocení dotačního řízení pro politiku v oblasti závislostí Úřadu vlády ČR 2022
    2. Výsledky výzvy k podání žádostí o dotace v rámci dotačního titulu „Protidrogová
      politika“ Úřadu vlády ČR
    3. Příloha Akčního plánu politiky v oblasti závislostí 2023-2025
  8. Různé

 

Nejdůležitější projednávaná témata

Rada vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí (dále „Rada“) vzala na vědomí Vyhodnocení konceptu struktury zpráv v oblasti závislostí (za r. 2022), na základě něhož budou zprávy v r. 2023 vypracovány ve všech oblastech politiky v oblasti závislostí, ale v omezeném rozsahu.

V rámci III. a IV. bodu jednání byla schválena Zpráva o hazardním hraní v České republice 2023Zpráva o digitálních závislostech v České republice 2023. Zpráva o hazardním hraní zevrubně analyzuje situaci v oblasti hraní hazardních her a jeho dopadů, míru a vzorce hazardního hraní v populaci, výskyt problémového hráčství a zdravotní, sociální a trestněprávní souvislosti problémového hráčství. Zpráva o digitálních závislostech kromě výskytu tohoto fenoménu v populaci shrnuje dostupné informace o zdravotních a sociálních dopadech nadužívání nových technologií.

Rada dále souhlasila s představenými prioritami a oblastmi podpory dotačního řízení ÚV ČR a ostatních ústředních orgánů státní správy politiky v oblasti závislostí na rok 2024. Dotační řízení ÚV ČR na r. 2024 bude prioritně cílit na udržení stávajícího rozsahu činnosti dlouhodobě podporované sítě adiktologických služeb. Rozšíření stávající sítě je podmíněno zajištěním dostatečných finančních prostředků. Priority a oblasti dotačního titulu „Protidrogová politika“ budou předloženy vládě ČR ke schválení.

Následně Rada schválila změny v centralizaci finančních prostředků vyčleněných ze státního rozpočtu na realizaci protidrogové politiky spočívající v decentralizaci financování programů školské primární prevence rizikového chování a ve změně způsobu financování projektů protidrogové politiky příspěvkových organizací státu, které by mělo být zajištěno ze strany jejich zřizovatele. Změny budou předloženy vládě ČR ke schválení.

Poté byly Radě představeny materiály pro informaci. Rada vzala na vědomí informace o vyhodnocení dotačního řízení pro politiku v oblasti závislostí za rok 2022 a výsledky výzvy k podání žádostí o dotace v rámci dotačního titulu „Protidrogová politika“ pro rok 2023. Následně byla Rada seznámena se stavem příprav přílohy Akčního plánu politiky v oblasti závislostí 2023-2025.

V rámci bodu Různé byly prezentovány Informace k návrhu rámcové pozice ČR pro vyjednávání společného postupu zemí EU v souvislosti s implementací závěrů konference k Rámcové úmluvě o kontrole tabáku (FCTC). K tomuto bodu nebylo přijato usnesení.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X