Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

18. 5. 2012 14:28

Obhajoba 4. a 5. periodické zprávy ČR o plnění Úmluvy proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícícmu zacházení nebo trestání

Ve dnech 14. – 15. května 2012 projednal Výbor OSN proti mučení za účasti delegace České republiky 4. a 5. periodickou zprávu České republiky o plnění závazků plynoucích z Úmluvy proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání. Delegaci ČR sestávající ze zástupců Ministerstva vnitra, Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy vedla ředitelka odboru lidských práv a ochrany menšin Sekce pro lidská práva Úřadu vlády, Andrea Baršová.

Úvodní projev vedoucí delegace shrnul zásadní kroky podniknuté při naplňování Úmluvy. Vedoucí delegace informovala o zřízení Generální inspekce bezpečnostních sborů, o novém trestním zákoníku, zákonu o Policii ČR, nových zákonech o obětech trestných činů či o mezinárodní justiční spolupráci, Národní strategii boje proti obchodování s lidmi, Národní strategie ochrany práv dětí „právo na dětství“ a činnosti veřejného ochránce práv a pokroku, kterého bylo dosaženo v dalších oblastech.

Dotazy členů Výboru, kteří jsou nezávislými experty, směřovaly k doplnění informací a vyjasnění otázek týkajících se naplňování Úmluvy. Předmětem dotazů členů výboru byly např. definice mučení v novém trestním zákoníku, situace ve vězenství, včetně přeplněnosti věznic a počtu sebevražd ve věznicích a jejich šetření, systém vyřizování stížností osob omezených na svobodě, činnost veřejného ochránce práv jako národního preventivního mechanismu proti mučení a krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání, provádění kastrací a nová právní úprava této otázky, odškodnění žen sterilizovaných v rozporu s právem, šetření rasově motivovaných násilných trestných činů či zákaz tělesného trestání dětí. Podrobné informace požadoval Výbor i ve věci hrazení nákladů výkonu trestu odsouzenými.

Výbor na základě projednání zprávy bude formulovat svoje závěrečná doporučení adresovaná České republice. Tyto doporučení budou po zveřejnění předložena vládě České republiky.

Sledování závazků plynoucích z mezinárodních úmluv o lidských právech, vypracování zpráv o naplňování těchto úmluv a koordinace projednání těchto zpráv je v gesci zmocněnce vlády pro lidská práva, a to již od r. 1998.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X