Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

17. 7. 2013 15:20

Tisková zpráva: Vládní zmocněnkyně se dnes setkala s kardinálem Dukou

Praha, 17. července 2013 - Spolupráce s církvemi a náboženskými společnostmi v oblasti lidských práv byla hlavním tématem dnešního setkání vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové s pražským arcibiskupem kardinálem Dominikem Dukou.

Problematika rasismu, různé formy diskriminace, výchova a vzdělání, nezaměstnanost, neuspokojivá situace kolem některých sociálních ubytoven, dotace, fungování praktických škol a soužití majority s menšinami byly některé z otázek, které během více než hodinové schůzky v Arcibiskupském paláci na Hradčanech zmocněnkyně s českým katolickým primasem diskutovala.

Kardinál Duka nabídl vládní zmocněnkyni zintenzivnění spolupráce agendy lidských práv s Radou pro Romy, menšiny a migranty České biskupské konference, v jejímž čele stojí řeckokatolický biskup Ladislav Hučko. Dominik Duka v této souvislosti poznamenal, že si církev uvědomuje, že se jedná o dlouhodobé dluhy společnosti, které je třeba systémově řešit. "Je například alarmující, že příslušníci menšin se obávají ke své identitě přiznávat," řekl arcibiskup. Zároveň zdůraznil, že je nutné pojmenovávat problémy v soužití majority a romské menšiny pravým jménem a nezavírat před nimi oči.

Monika Šimůnková uvítala nabídku vytváření synergie na tomto poli a řekla: "Jak praxe na řadě míst ukazuje, aktivní spolupráce státu, náboženských i občanských organizací při řešení témat celospolečenského významu je důležitou pomocí při nacházení východisek z často palčivých problémů, mezi něž rasismus a xenofobie nesporně patří."

Dalším z diskutovaných témat byly i rasově podmíněné nepokoje, k nimž v posledních týdnech dochází v Českých Budějovicích. Šimůnková informovala kardinála Duku o své návštěvě na českobudějovickém sídlišti Máj a o jednáních, která v jihočeské metropoli vede. Kardinál Duka hovořil o svých vlastních zkušenostech z duchovní služby, v rámci které se romskému etniku věnoval.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie