Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

21. 6. 2013 16:21

Tiskové prohlášení M. Šimůnkové: Podporuji aktivity napomáhající klidnému soužití v Duchcově

Tuto sobotu 22. června proběhne v severočeském Duchcově shromáždění a pochod svolaný Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS) v souvislosti s květnovým napadením dvou místních obyvatel.

Podle informací, které máme přímo z místa, i z pozvánek zveřejněných organizátory je patrné, že půjde o akci s nenávistným podtextem, která může celkovou situaci ve městě jen zhoršit.

Ráda bych naopak za celou Sekci pro lidská práva Úřadu vlády vyjádřila podporu všem aktivitám, jejichž cílem je napomoci zklidnění situace a nekonfliktnímu soužití všech obyvatel města. Považuji totiž za důležité, aby se napětí, které po květnovém napadení v Duchcově panovalo, dále nezvyšovalo a nebyly zde zbytečně posilovány protiromské nálady.

Aktivity napomáhající klidnému soužití v sobotu osobně podpoří i zástupci Sekce pro lidská práva Úřadu vlády. Ti se zúčastní shromáždění, které bude nabízet kulturní program, vystoupení českých i romských kapel či aktivity pro děti a setkají se i s místními obyvateli.

Mnohem významnější a účinnější než pořádání protestních pochodů je v tuto chvíli podpora kvalitní terénní sociální práce ve městě, ať už provozované městem nebo neziskovými organizacemi (ta je v Duchcově v případě města spolufinancovaná z dotačního titulu Úřadu vlády). Spíše než skandování hesel a šíření strachu může dalším problémům předcházet dlouhodobá práce s lidmi v sociálně tíživých situacích.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X