Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

14. 11. 2012 16:25

Vláda projednala a schválila podnět Rady vlády pro lidská práva k právní úpravě nakládání se vzorky DNA

Vláda dne 14. listopadu na svém jednání projednala podnět Rady vlády pro lidská práva k právní úpravě problematiky zpracování osobních údajů v souvislosti s odběrem vzorků DNA, který předložila zmocněnkyně pro lidská práva. Zároveň uložila ministru vnitra vypracovat a předložit vládě do 31.3.2013 návrh právní úpravy problematiky zpracování osobních údajů v souvislosti s odběrem vzorků DNA.

Podnět Rady poukazuje na některé problémy spojené s odběrem DNA ze strany orgánů veřejné moci i soukromých osob. Vzorek DNA je genetickým údajem a zároveň pro svou vypovídající hodnotu jedním z nejcitlivějších osobních údajů. Podle judikatury Ústavního soudu i Evropského soudu pro lidská práva musí veškeré zásahy do soukromí osob být upraveny zákonem. To má všem umožnit seznámit se se svými právy a povinnostmi a zároveň kontrolovat dodržování pravidel ze strany státních orgánů. Nakládání s DNA musí rovněž být přiměřené vysoké citlivosti tohoto osobního údaje. Základní podmínkou pro odebrání vzorku DNA a další nakládání s ním by měl vždy být informovaný souhlas dané osoby. Pouze v opravdu významných a důvodných případech může být vzorek odebrán a zpracováván bez souhlasu dané osoby k dosažení závažného veřejného zájmu, např. prevence a stíhání závažných trestných činů.

Podnět Rady upozorňuje, že většina pravidel pro nakládání se vzorky DNA je upravena pouze ve vnitřních předpisech orgánů veřejné moci, které navíc nejsou veřejně přístupné. Proto navrhuje, aby vláda uložila ministru vnitra vypracovat zákonnou úpravu zpracování osobních údajů v souvislosti s odběrem vzorků DNA podle zásad uvedených v příloze usnesení, které zachycují všechny hlavní body, které je nutné v zákoně upravit z ústavního i mezinárodněprávního hlediska. Jde hlavně o definování základních pojmů, okruhu osob, kterým bude moci být vzorek odebrán bez jejich souhlasu, pravidla pro nakládání se vzorky a jejich likvidaci, stejně jako pro tvorbu profilů DNA, jejich uchovávání a likvidaci včetně doby uchovávání. Důležité je i stanovení okruhu orgánů, které by měly mít do databáze přístup, stejně jako práva dotčených osob na přístup k informacím o jejich údajích a na kontrolu nakládání s nimi. Zároveň při této příležitosti může být právní úprava odborně zhodnocena i z hlediska přiměřenosti zásahů do práva na ochranu soukromí a osobních údajů podle uvedených rozhodnutí Ústavního soudu a Evropského soudu pro lidská práva. Zejména může být otevřena debata, zda je přiměřené uchovávat profily DNA u všech obviněných, avšak neodsouzených osob, či u osob odsouzených za jakékoliv trestné činy. Konečně Rada ve světle současného technologického a společenského vývoje navrhuje upřesnit pravidla a povinnosti soukromých zpracovatelů DNA, aby zajistila dostatečnou ochranu práv subjektů údajů.

Podnět rovněž předpokládá, že s ministrem vnitra budou na úpravě spolupracovat i další resorty, konkrétně ministr zdravotnictví, a odborníci na genetiku a ochranu osobních údajů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X