Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

5. 7. 2013 16:21

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva navštívila sídliště Máj v Českých Budějovicích

Ve čtvrtek 4. července 2013 se zmocněnkyně vlády pro lidská práva Mgr. Monika Šimůnková setkala s primátorem města České Budějovice Mgr. Jurajem Thomou, krajským ředitelem Policie ČR, krajským koordinátorem pro romské záležitosti Bc. Romanem Slivkou a obyvateli sídliště Máj. Zmocněnkyně pro lidská práva byla doprovázena vedoucím kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Martinem Martínkem, M. A. a odborníkem Agentury pro sociální začleňování na mediaci a spolupráci s kraji Mgr. Filipem Pospíšilem, PhD.

Cílem návštěvy bylo zmapovat situaci v Českých Budějovicích, získat informace o aktivitách města a neziskových organizací na sídlišti Máj a nabídnout vedení města pomoc při řešení současné napjaté situace. Za tímto účelem proběhlo setkání s krajským koordinátorem Bc. Romanem Slivkou, který zmocněnkyni vlády pro lidská práva informoval o vývoji situace na sídlišti Máj a o aktivitách města a neziskových organizací na podporu romské integrace.

Primátor města Mgr. Juraj Thoma a zástupce jihočeské policie ubezpečili zmocněnkyni, že město je připraveno na případné sobotní demonstrace, které, pokud se uskuteční, budou nepovolené, neboť kromě oznámení organizace Konexe nebylo žádné jiné shromáždění na sobotu (6. července 2013) ohlášeno. Primátor města dále uvedl, že v úterý 9. července 2013 proběhne veřejné slyšení s obyvateli města ke zmírnění napětí na sídlišti Máj. Zmocněnkyně vlády tuto informaci uvítala a nabídla podporu a spolupráci na této a dalších aktivitách, které povedou ke zklidnění napětí a obnovení důvěry a poklidného soužití obyvatel sídliště Máj. Další spolupráce zůstává zatím otevřená.

Zmocněnkyně vlády poté navštívila zmíněné sídliště, kde měla příležitost neformálně diskutovat s místními obyvateli. Setkala se jak s Romy, tak i s dalšími obyvateli z majority, kteří na sídlišti žijí. Ti poukázali zejména na to, že děti a mládež nemá prostor pro smysluplné využití volného času, chybí zde například dostatek dětských hřišť. Místní lidé také potvrdili, že je život v ulicích živý a hlučný, a to i v nočních hodinách, ač samo sídliště je velmi zachovalé, včetně bytů ve kterých žijí samotní Romové. Problémem však zůstává volnočasové vyžití dětí a mládeže, jehož nedostatek způsobuje mimo jiné problémy ve vzájemném soužití. To je jedna z priorit, která by se měla co nejdříve řešit.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X