Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

12. 6. 2009 11:24

CZ PRES: setkání kontaktní skupiny k Romům, Sintům a Travellerům

Dobrý den, vážené velvyslankyně, vážení velvyslanci, zástupci a zástupkyně stálých zastoupení při Evropské unii, kolegyně a kolegové,

Je mi velkým potěšením zúčastnit se tohoto neformálního setkání kontaktní skupiny mezivládních organizací a institucí zabývajících se otázkami Romů, Sintů a Travellerů. Jsem ministrem vlády České republiky pro lidská práva a do mé oblasti působnosti patří záležitosti týkající se Romů v České republice.

Na začátku mého úvodního slova bych velice rád zdůraznil, že společenské začleňování a integrace Romů jsou mými prioritními tématy, zejména v době sílícího extremismu a prohlubující se ekonomické krizi. Bohužel tyto fenomény nepostihují jen Českou republiku, ale téměř celou Evropu. Kladu si otázku, jak chceme žít společně v Evropě, pokud se „evropské“ společnosti neumějí otevřít menšinám a jiným citlivým otázkám, mezi které patří i inkluze Romů, Sintů a Travellerů. Romové patří do Evropy stejně jako jakýkoliv jiný evropský národ. Situace v České republice je konfrontována extremismem, který vede k prohlubování segregace menšinových skupin obyvatelstva, růstu násilí a to zejména vůči Romům. Cíl společenského začleňování Romů a řešení otázky integrace společnosti je také jedním z prioritních témat české vlády.

Mohli jste být svědky snahy České republiky o naplnění jasné vize na poli romského začleňování. Společně s eurokomisařem Vladimírem Špidlou jsme iniciovali první setkání Integrované evropské platformy pro romské začleňování, které se uskutečnilo 24. dubna 2009 v Praze. Na tomto setkání byl udělán první krok směrem k nastartování procesu společného evropského přístupu k řešení romské otázky. Mnohým z Vás přítomných patří velký dík, za snahu a práci, kterou jste pro přípravu Platformy udělali. V návaznosti na Integrovanou Evropskou platformu vzešli Společné základní principy Romského začleňování, které byly společně se Závěry týkající se inkluze Romů v pondělí 8. června 2009 přijaty Radou pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitelů v Lucemburku. Tento krok bych viděl jako začátek společné cesty, na které se jednotlivé vlády, mezivládní, mezinárodní i nevládní instituce a organizace snaží o naplnění principů společenského začleňování a tím podpoří proces, při kterém vznikají nové společenské a sociální vazby mezi jednotlivými skupinami obyvatelstva.

Rád bych vyjádřil dík Vám všem za to, že jsme se dnes sešli na jednání, na kterém bych chtěl prezentovat výsledky českého předsednictví na poli romské integrace a poté dal příležitost Vám k prezentaci plánů a projektů Vašich organizací a institucí, tak aby proces o kterém jsem již mluvil mohl zdárně pokračovat. Odpoledne se k nám přidají zástupci z nevládních organizací, se kterými budeme pokračovat v diskuzi o našich aktivitách. Tato diskuze povede k tomu abychom se ke konci setkání mohli vrátit k představám o společné práci na integraci Romů, Sintů a Travellerů a také o možnostech, které nám nabízí nově ustanovená Integrovaná evropská platforma pro začleňování Romů. Nemalá část programu bude věnována rolím mezinárodních organizací při zajišťování účasti a reprezentaci Romů na národních a mezinárodních úrovních reprezentace.

Přeji Vám příjemnou a produktivní diskuzi, vedoucí k jasným cílům.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X