Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

14. 5. 2009 10:00

Projev na tryzně v Letech u Písku

Dámy a pánové,

Je mi ctí promluvit na tomto místě. Na místě, kde si každoročně připomínáme statisíce obětí romského holocaustu v průběhu druhé světové války. Tyto oběti žalují, jsou často opomíjeny. Proto je důležité si je připomínat. Zvláště v těchto dnech a týdnech, kdy vzrůstá v naší společnosti násilí, často se obracející právě proti Romům. Násilí plynoucí z neznalosti krutých dějin Evropy, vždyť mnozí z násilníků v ulicích českých měst by bývali byli oběťmi nacistického „čištění Evropy“ coby „rizí“ Češi. Všichni cítíme, s jak nebezpečnými kartami si tyto živly zahrávají!

Romský holocaust se často označuje jako neznámý nebo zapomenutý. Nejenom pro své dosud nedostatečné historické poznání. V zemích ovládaných nacisty za druhé světové války přitom z čistě rasových důvodů zahynulo na půl milionu Romů.

Z celkového počtu více než 1300 osob, jež prošly letským táborem, 329 v táboře zemřelo, z toho 241 dětí, 300 vězňů bylo propuštěno nebo uprchlo, více než 500 vězňů bylo deportováno do vyhlazovacího tábora Auschwitz – Birkenau a osud zbylých je nejasný. V srpnu 1943 byl sběrný tábor v Letech zrušen po epidemii břišního a skvrnitého tyfu.

13. května se každoročně koná pietní akt k výročí tragického dne, kdy odjel z tábora poslední transport do Auchiwtz II – Birkenau. Před 14 lety na tomto místě tehdejší prezident ČR Václav Havel odhalil první pomník obětem koncentračního tábora Lety u Písku.

Je nutno poděkovat Výboru pro odškodnění romského holocaustu v ČR, který se od svého vzniku v roce 1998 zaměřuje mj. na odhalování historických informací o genocidě Romů za 2. světové války, vytváření fondů dokumentace a vzpomínek pamětníků a o úctyhodnou pietu pro oběti romského holocaustu zde v Letech.

4. května tohoto roku vláda odsouhlasila návrh na řešení úpravy pietních míst v Letech u Písku a Hodoníně u Kunštátu, který jsem předkládal společně s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy, Ondřejem Liškou. Tento krok Vlády České republiky uctění památky obětí romského holocaustu posunulo významně vpřed. Tímto gestem důvěry chce vláda napomoci vypořádat se s minulostí, včetně křivd romského holocaustu a zabezpečit tak jeho obětem trvalou památku.

Dnes 13.5. vám mohu osobně prezentovat, co vláda odsouhlasila:

o V případě bývalého cikánského tábora v Letech u Písku bylo schváleno, že správcem budoucího památníku bude příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR Památník Lidice. A to z důvodu zeměpisné blízkosti, blízkosti poslání a odborností, s jakou se Památník Lidice zhostil naplňování svého úkolu.

Rozsáhlá úprava stávajícího pietního místa zajistí možnost intenzivnějších a důstojných návštěv veřejnosti v Letech. Projekt počítá především s opravou příjezdových komunikací, směrových ukazatelů a vybudování parkovišť, včetně vybudovávaní malé výstavní síně.

I přes momentální nevykoupení vepřína, věříme, že se v brzké budoucnosti podaří na mou aktivitu navázat a nalézt trvalé řešení, které bude citlivé ke všem obětem a pozůstalým.

Vážení přítomní,

Děkuji Vám za hojnou účast. Pokoj památce všech obětí nacistického holocaustu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X