Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací
Stránka byla přesunuta do archivu

24. 1. 2017 16:54

Ministr Chvojka se zástupci Agentury pro sociální začleňování navštívil Most

V úterý 24. ledna navštívil ministr Jan Chvojka statutární město Most. Jednalo se o návštěvu jednoho ze čtyř desítek měst a obcí spolupracujících v rámci Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám s Agenturou pro sociální začleňování. Ta spadá do gesce ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu.

Město Most patří mezi nejvíce strukturálně postižená místa v České republice. Vysoká a dlouhodobá nezaměstnanost obyvatel, jejich dluhové zatížení a rozsáhlý trh s bydlením orientovaný na sociálně slabé a sociálně vyloučené představují největší problémy.

Na počátku roku 2016 uzavřelo město Most s Agenturou pro sociální začleňování memorandum o spolupráci v rámci Koordinovaného přístupu. V únoru tohoto roku projedná zastupitelstvo města strategický plán sociálního začleňování připravený ve spolupráci s Agenturou. Plán umožňující čerpat více než 92 milionů korun z Operačního programu Zaměstnanost se zaměřuje na čtyři základní oblasti: podporu rodiny a zdraví, bydlení, prevenci kriminality a zaměstnanost.

Právě zaměstnanost byla tématem dopoledního setkání ministra Chvojky a zástupců Agentury s představiteli místních organizací sociálních služeb v Mostě. Ministr Chvojka zdůraznil nutnost realizace podpůrných programů jak při vstupu na trh práce, tak i pro udržení pracovního místa. Při diskusi v Azylovém domě organizace K srdci klíč ministr ale také řekl, že je nezbytné podporovat vzdělávání v sociálně vyloučených lokalitách. „S každým dokončeným stupněm vzdělání se zvyšuje možnost najít místo na trhu práce. Musíme motivovat studenty, aby dokončovali střední stupeň vzdělávání v nematuritních oborech, protože to je v současnosti velký problém.“

Po pracovním obědě s primátorem města Janem Paparegou navštívil ministr Chvojka sídliště Stovky. Obyvatelé sídliště se dlouhodobě potýkají s nadhodnoceným nájemným, zanedbáváním údržby bytů ze strany majitelů, dluhy vůči společenství vlastníků jednotek nebo družstvu, přelidněním a jiným nevhodné užívání bytů, ale i s výskytem obtěžujícího hmyzu, hlodavců a zápachu.

Na místní úrovni tuto situaci pomáhá řešit Agentura pro sociální začleňování ve spolupráci se zástupci města Most i představiteli místního bytového družstva.

Problémům s bydlením se věnuje i vláda, která v létě 2016 schválila materiál o problémech s bydlením sociálně vyloučených obyvatel připravený Agenturou pro sociální začleňování. Z materiálu vyplývají úkoly pro relevantní rezorty. Ministerstvo pro místní rozvoj například vytvoří cenové mapy nájemného v daném území pro lepší vyměřování dávek na bydlení. Ministerstvo práce a sociálních věcí podrobněji specifikuje obsah nákladů na bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo spravedlnosti společně připraví změnu pravidel v bytovém spoluvlastnictví, aby došlo ke zlepšení postavení společenství vlastníků vůči majitelům bytů, kteří neplatí příspěvky do fondu oprav nebo za energie, přestože pronajímají byty.

„Je zásadní, aby nájemníci a majitelé bytů, kteří si plní všechny své povinnosti, nedopláceli na nájemníky a majitele, kteří si povinnosti neplní,“ zdůraznil ministr Chvojka, který úkoly pro jednotlivé resorty koordinuje.

Na pracovní cestě ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu doprovázeli náměstek Petr Krčál, náměstkyně pro řízení Sekce lidských práv Martina Štěpánková a ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek. Delegaci doplnila náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Gabriela Nekolová.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X