Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací
Stránka byla přesunuta do archivu

8. 2. 2017 15:35

Novela insolvenčního zákona pomůže lidem v dluhové pasti

Snížení počtu předlužených osob a jejich návrat do běžného a ekonomicky aktivního života - to jsou hlavní cíle novely insolvenčního zákona, kterou vláda schválila na svém jednání 8. 2. 2017.

Návrh novely insolvenčního zákona, o které v nejbližší době budou jednat poslanci, počítá s uvolněním podmínek pro vstup do oddlužení. Díky tomuto kroku by se tento institut měl zpřístupnit širšímu okruhu lidí.

V České republice jsou v současné době statisíce osob v dluhové pasti, ze které se nemohou vlastními silami nikdy dostat. Tito lidé jsou odsouzeni k doživotnímu živoření na úrovni nezabavitelného minima. V důsledku toho pak často ztrácí bydlení i legální práci. Ohrožení sociálním vyloučením tak ještě více narůstá stejně jako závislost na sociálních dávkách a může se objevit rizikové chování. Tento stav pak velmi negativně ovlivňuje i celou společnost.

Situace je o to závažnější, že každý dvacátý občan má na sebe uvaleno 3 a více exekucí. Počet povolených oddlužení se ale přitom pohybuje jen kolem 20 tisíc ročně. Většina dlužníků totiž není schopna splnit podmínky nutné pro to, aby jim bylo oddlužení povoleno. Současný stav je tedy velmi nevýhodný nejen pro samotné dlužníky, ale také pro věřitele a stát. Snížení insolvenčního prahu by mělo vést k tomu, že dlužníci budou své pohledávky na rozdíl od exekučního řízení plnit poměrně ve vztahu ke všem svým věřitelům. 

 „Záměr Ministerstva spravedlnosti vítáme, protože sami na nutnost nové úpravy oddlužení dlouho poukazujeme. Očekáváme, že navrhované uvolnění podmínek pro vstup do oddlužení umožní těmto lidem nový start. To by mělo mít pozitivní dopady nejen na státní rozpočet a stav zaměstnanosti, ale i na samotné věřitele, kteří za současného stavu velmi často nemají u dlužníků s vícečetnými exekucemi reálnou možnost získat jakékoli prostředky zpět,“ vysvětluje ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek a dodává: „Je ale také důležité si uvědomit, že oddlužení není žádné automatické odpuštění dluhů, ale pro dlužníka dlouhý a náročný proces plný povinností.“

Vládou schválený návrh také nově plánuje zavedení takzvaných pásem v délce 3, 5 a 7 let, po které oddlužení bude trvat, a to v závislosti na výši splacených pohledávek. Po uplynutí stanovené doby a splnění všech povinností bude moci být dlužník zbaven veškerých svých zbylých závazků.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X