Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality zmocněnkyně vlády pro lidská práva

17. 1. 2020 8:38

Členové Rady vlády pro lidská práva budou i nadále spolupracovat se zmocněnkyní Helenou Válkovou

Ve čtvrtek 16. ledna proběhlo první řádné zasedání Rady vlády pro lidská práva v tomto roce. Občanští členové Rady na něm jednomyslně přijali následující stanovisko:

1) Společným východiskem občanských členů Rady vlády pro lidská práva (dále jen "Rada") je zájem na zajištění efektivity a legitimity Rady na prosazování lidskoprávní agendy a posílení jejího významu.

2) Uznáváme přínos současné zmocněnkyně vlády pro lidská práva na prosazování lidskoprávní agendy a zefektivnění činnosti Rady.

3) Většina přítomných občanských zástupců v Radě se rozhodla podpořit setrvání prof. Heleny Válkové ve funkci zmocněnkyně vlády pro lidská práva a výkonné místopředsedkyně Rady. Očekáváme, že paní zmocněnkyně bude aktivně prosazovat lidskoprávní agendu.

4) Doporučujeme vládě, aby využila svých možností a v maximálně možné míře zařadila lidskoprávní agendu mezi své priority.

Prvního řádného jednání Rady vlády pro lidská práva v tomto roce se zúčastnilo dvacet dva členů, jedenáct zástupců veřejné správy a jedenáct zástupců občanské a odborné veřejnosti. Na jednání svou rezignaci oznámili Mgr. et Mgr. Tomáš Němeček a  Mgr. Hubert Smekal, Ph.D.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X