Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality zmocněnkyně vlády pro lidská práva

8. 4. 2021 7:32

Helena Válková k Mezinárodnímu dni Romů

„Mezinárodní den Romů, tedy den oslavující historii a kulturu nejpočetnější menšiny v Evropě, si již podruhé připomínáme v nelehké době, která tak silně zasáhla životy nás všech. Velmi mě těší, že i za této složité situace proběhnou v online prostředí i v televizi koncerty a diskuse, které nám všem zprostředkují nejen bohatou kulturní tradici Romů, ale představí i současné osobnosti z mnoha různých oblastí. Těší mne, že Muzeum romské kultury právě na Mezinárodní den Romů zahajuje druhou sérii svých kulturně historických podcastů. 

Jsem ráda, že roste zájem o romskou literaturu. Jsem ráda, že roste počet romských vysokoškoláků a vysokoškolaček. Jsem ráda, že občanští členové a členky Rady vlády pro záležitosti romské menšiny se velkou měrou podílejí na přípravě strategických materiálů, které mají zlepšovat situaci romské menšiny v naší zemi. 

To vše zmiňuji právě proto, že v naší společnosti přetrvává stereotypní pohled na Romy již příliš dlouho a je na čase ho konečně změnit.  Žijeme na tomto území společně již po staletí. Zajímejme se tedy o sebe navzájem, poznávejme naše společné i odlišné stránky. Zjistíme, že k sobě máme blíže, než jsme mysleli. "

Helena Válková, zmocněnkyně vlády pro lidská práva

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X