Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality zmocněnkyně vlády pro lidská práva

1. 10. 2020 6:49

Helena Válková k Mezinárodnímu dni seniorů: Senioři jsou rovnocennou součástí naší společnosti

1. říjen je již třicet let spojen s Mezinárodním dnem seniorů. O jeho zřízení rozhodlo v roce 1990 Valné shromáždění OSN s cílem upozornit na výzvy vyplývající ze stárnutí celosvětové populace a zároveň podpořit rozvoj společnosti vstřícné všem generacím.

„Mezinárodní dny jsou určené k tomu, aby poutaly pozornost k historickým událostem nebo závažným společenským tématům. Letošní Mezinárodní den seniorů tak přirozeně poutá pozornost k dopadu pandemie covid-19 na starší lidi. Myslím si, že je dobré si uvědomit, že starší lidé netvoří homogenní skupinu. Mají různé názory, zájmy i potřeby. Jsou mezi nimi ti, kteří v době pandemie stojí dokonce v první linii, jsou ale mezi nimi i ti, kteří jsou odkázaní na pomoc druhých.  A především na ty musíme v této době myslet a chránit je. Musíme jim poskytovat včasné a srozumitelné informace, nesmíme je absolutně izolovat od zbytku společnosti, protože právě to ohrožuje jejich duševní i fyzické zdraví nejvíce,“ řekla zmocněnkyně vlády pro lidská práva Helena Válková.

„Ráda bych využila této příležitosti a znovu upozornila na Seniorské desatero (nejen) pro časy koronaviru vypracované v červnu tohoto roku Pracovní skupinou pro ochranu práv starších osob. Toto desatero svým zaměřením i obsahem navázalo, mimo jiné, na Galwayskou výzvu, tedy Výzvu k zastavení ageismu a věkové diskriminace v době koronaviru. V duchu těchto výzev bych si přála, abychom se více zajímali o život starších lidí, vnímali jejich názory, zájmy i potřeby a uvědomovali si, že jsou rovnocennou součástí naší společnosti,“ dodala zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková.

Předsedkyně Pracovní skupiny pro ochranu práv starších osob a členka Rady vlády pro lidská práva Veronika Bílková při této příležitosti vyzdvihla nebývalý nárůst mezigenerační solidarity v České republice během jarní vlny koronavirové krize. „Udržení této solidarity by bylo asi nejhezčím dárkem, jaký můžeme našim starším spoluobčanům, i celé české společnosti, k letošnímu, v pořadí již třicátému Mezinárodnímu dni seniorů nadělit,” řekla.  

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X