Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality zmocněnkyně vlády pro lidská práva

1. 10. 2019 16:52

Helena Válková: Nevnímejme seniory pouze jako příjemce dávek

V úterý 1. října 2019 se v Černínském paláci konala konference nazvaná Senioři a lidská práva v ČR. U příležitosti Mezinárodního dne seniorů ji uspořádalo Ministerstvo práce a sociálních věcí. V úvodním panelu vystoupila i zmocněnkyně vlády pro lidská práva Helena Válková.

Myslím si, že nejdůležitější je, aby česká společnost nevnímala seniora pouze jako příjemce dávek, jako toho, chce vyšší důchod, je pasivní a chce od státu pomoc jen v té materiální sféře, ale jako někoho, kdo má co nabídnout,“ řekla zmocněnkyně Helena Válková.

Podle ní by společnost měla daleko více využívat předností seniorů. Zdůraznila, že senioři jsou zkušenější, mají více životních poznatků, samozřejmě dostali i pár lekcí, mohou se podělit o svoje know-how získané během pracovní kariéry a mají chuť být užiteční. „K tomu ale potřebujeme vstřícnou společnost, která seniory v šedesáti či pětašedesáti letech neodepíše. Máme výzkumy, že starší lidé, kteří se cítí užiteční, žijí v rodinách nebo jsou obklopeni pracovníky, kteří si váží jejich zkušeností, se dožívají vyššího věku, jsou zdravější,“ uzavřela Helena Válková.

Ochrana práv seniorů patří mezi priority Rady vlády pro lidská práva, jejíž je Helena Válková místopředsedkyní. Do této priority patří i ochrana před diskriminací na základě věku a posílení samostatnosti a zapojení seniorů do společnosti.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X