Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality zmocněnkyně vlády pro lidská práva

25. 11. 2019 16:56

Zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková navštívila organizaci ROSA

V pondělí 25. listopadu 2019 navštívila zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková organizaci ROSA, která již dvacet pět let pomáhá obětem domácího násilí a jejich dětem v oblasti prevence násilí.

Odborníci dlouhodobě upozorňují na nedostatek specializovaných služeb pro oběti domácího násilí. I proto mají všichni v ROSE můj hluboký obdiv. Za rok jejich pomoc vyhledá sedm set až devět set násilím ohrožených žen. To je neskutečný počet velmi těžkých a někdy až hrůzných životních osudů nejen žen, ale i jejich dětí. Je opravdu potřeba, abychom ratifikovali Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí. Nejenom, že tím jasně deklarujeme, že toto téma bereme v České republice velmi vážně, ale zároveň tak zajistíme větší přístupnost služeb pro oběti a závazek státu pomoci jim v krizové životní situaci,“ řekla zmocněnkyně Helena Válková.

V prostorách organizace ROSA hovořila zmocněnkyně Helena Válková se zakladatelkami organizace, Marií Vavroňovou a Zdenou Prokopovou, a psycholožkou Branislavou Marvánovou Vargovou, která je zároveň předsedkyní vládního Výboru pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách.

Setkání proběhlo u příležitosti Dne proti násilí na ženách, který si mezinárodní společenství připomíná od roku 1999, tzn. nyní v den jeho 30. výročí. Valné shromáždění OSN po jeho vyhlášení vyzvalo vlády jednotlivých zemí i neziskové organizace, aby pořádaly akce zaměřené na zvýšení povědomí o tomto problému.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X