Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality zmocněnkyně vlády pro lidská práva

26. 8. 2020 18:41

Zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková se zúčastnila zasedání předsednictva Národního parlamentu dětí a mládeže

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Helena Válková se ve středu 26. srpna zúčastnila zasedání předsednictva Národního parlamentu dětí a mládeže. Členy předsednictva seznámila se svou činností a také s návrhem zákona o ochránci práv dětí.

Velmi mě potěšilo pozvání předsedkyně Národního parlamentu dětí a mládeže Barbory Spáčilové k účasti na tomto pravidelném zasedání. Zaujal mě zájem dětí o veřejné dění a úsilí, věnované tomu, aby seznamovali své vrstevníky s tématy, která se jich týkají, aby k nim nezůstávali lhostejní. I proto jsem ráda, že jsem zde mohla důkladněji vysvětlit, jakou roli by měl ochránce práv dítěte mít a zodpovědět jejich četné s tím související otázky,“ uvedla zmocněnkyně Helena Válková po zasedání.

Návrh zákona počítá s tím, že ochránce práv dítěte bude sjednocujícím prvkem pro děti, které se na něj budou obracet se svými problémy. Zároveň bude sledovat dodržování práv dětí a doporučovat cesty a postupy, jak práva dětí lépe chránit a naplňovat. Nedílnou součástí jeho činnosti by měla být i osvěta a podpora zapojování dětí do veřejné debaty.

Zasedání předsednictva Národního parlamentu dětí i mládeže se zúčastnila také zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková, která představila možnosti a postupy veřejného ochránce práv při řešení problémů dětí a mládeže. Zároveň podpořila zřízení funkce ochránce práv dítěte, jehož činnost se, podle ní, bude s prací veřejného ochránce dobře doplňovat.

Silnou podporu novému zákonu deklarovala v závěru zasedání i předsedkyně Národního parlamentu dětí a mládeže Barbora Spáčilová a vyzvala k jeho rychlému přijetí.

Národní parlament dětí a mládeže je apolitickou, vrcholnou strukturou veškerých parlamentů, zastupitelstev a jinak pojmenovaných organizací dětí a mládeže pracujících na participaci v České republice.  Vznikl v roce 1997.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X