Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality zmocněnkyně vlády pro lidská práva

18. 11. 2021 18:44

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva na konferenci ke 100. výročí Ruské pomocné akce v Československu

Ve čtvrtek 18. listopadu začala v Novoměstské radnici v Praze třídenní konference Ruská pomocná akce v Československu, kterou uspořádala Akademie národnostních menšin a spolek Ruská tradice. Konference připomíná sté výročí zahájení pomoci občanům bývalého Ruského impéria prchajícím před bolševiky po revolučních událostech v roce 1917 a následné občanské válce.

S potěšením jsem udělila konferenci záštitu a zúčastnila se jejího dnešního zahájení. Jsem hrdá na to, že mladá Československá republika za výrazného přispění prezidenta Masaryka vytvořila v roce 2021 bezpečné prostředí tisícům emigrantů, kterým šlo v jejich domovské zemi doslova o život,“ řekla zmocněnkyně vlády pro lidská práva Helena Válková, která konferenci udělila záštitu.

Nařízení o provádění Ruské pomocné akce bylo schváleno v červenci 1921 pod osobní záštitou prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka. Do mezinárodní humanitární akce se zapojily i další země v Evropě, dále Amerika i Austrálie, ovšem podmínky vytvořené tehdejším Československem byly jedinečné i v tom, že vláda umožnila i založení škol, vědeckých, společenských a kulturních institucí. Díky tomu mohly do Československa přijít nejen tisíce studentů, kteří zde dostudovali, ale také vědců, kteří zde dále rozvíjeli svou vědeckou činnost i zemědělců, kteří zde získali práci. Vláda také pomohla vytvořit podmínky pro zachování národní identity a kultury uprchlíků. Cílem pomocné akce bylo pomáhat Rusku ve jménu jeho budoucnosti. Politici předpokládali, že se po porážce bolševiků pomocná akce příznivě odrazí v ekonomických i politických vztazích s novým Ruskem.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X