Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Premiér

21. 12. 2022 10:10

Dopis premiéra občanům

Vážení spoluobčané, dámy a pánové,

vláda, jejímž jsem předsedou, je v čele naší země již jeden rok. A určitě to nebyl jednoduchý rok. Přinesl řadu výzev, které si mnozí z nás dosud nedokázali ani představit. Od brutální války nedaleko od nás až po energetickou krizi. Na většinu z těchto výzev jsme i díky vašemu úsilí a podpoře našli správnou odpověď. A proto můžeme říci, že jsme tento rok společně zvládli.

Zvládli jsme covid bez lockdownů

Hned na začátku roku se podařilo překonat další vlnu koronavirové pandemie, a to tentokrát bez lockdownů a dalších přísných restrikcí.

Zajistili jsme dostatek plynu

V celoevropské energetické krizi jsme dokázali Česku zajistit dostatek plynu pro letošní zimu. Naplnili jsme zásobníky téměř na 100 %, pronajali kapacitu LNG terminálu v Nizozemsku a prosadili navýšení kapacity ropovodu TAL, kterým k nám proudí neruská ropa. Také jsme spustili tendr na dostavbu Dukovan, což je zásadní krok k naší energetické bezpečnosti.

Rekordně pomáháme našim občanům

V době rostoucích cen energií a dalších položek jsme vydali už přes 200 mld. Kč na pomoc občanům. Zvýšili jsme důchody v průměru o rekordní částku 2,5 tis. Kč měsíčně, zjednodušili a navýšili jsme příspěvek na bydlení pro lidi, kterým výdaje spojené na domácnost seberou velkou část příjmů. Zavedli jsme mimořádný příspěvek na děti a pomohli tak těm nejohroženějším i lidem ze střední třídy, kteří se dostávali v důsledku inflace a energetické krize do potíží.

Úsporný tarif snížil ceny elektřiny všem občanům, a přispěl tak ke zpomalení růstu inflace. Firmám jsme pomohli čelit vysokým cenám energií odpuštěním poplatků za obnovitelné zdroje energie a spuštěním pomoci v rámci dočasného krizového rámce.

Zastropovali jsme ceny energií

Pro příští rok jsme schválili zastropování cen elektřiny a plynu, které zajistí, že energie pro občany i firmy budou nadále dostupné a nikdo nebude platit násobky toho, co letos.

Postarali jsme se o válečné uprchlíky

Když Rusko zahájilo agresivní válku na Ukrajině, tak jsme byli první, kteří začali Ukrajině pomáhat. Tato vojenská i humanitární pomoc inspirovala další země a přispěla ke schopnosti Ukrajiny vzdorovat ruské přesile.

Společně s kraji, obcemi, neziskovými organizacemi a občany jsme se postarali o více než 460 tisíc ukrajinských uprchlíků, kteří k nám před válkou utekli. Více než 100 tisíc z nich zde již našlo práci a platí u nás daně a pojištění.

Úspěšně jsme předsedali EU

Kromě toho všeho jsme půl roku úspěšně předsedali Evropské unii. Prosadili jsme řadu opatření v oblasti energetiky a evropských rozhodnutí, která jsou výhodná pro občany ČR. Pražský summit za účasti 44 evropských lídrů ukázal Českou republiku v nejlepším světle.

Česko chráníme před nelegální migrací zavedením dočasných kontrol na česko-slovenské hranici a také posilujeme obranyschopnost a bezpečnost země vyššími výdaji na obranu a spuštěním nezbytných nákupů vojenské techniky.

Podařilo se toho hodně, ale mnoho dalších výzev stále zůstává před námi. Jsem si jistý, že Česká republika je silnou zemí a že i tyto výzvy společným úsilím zvládneme.

Petr Fiala
předseda vlády České republiky

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X