Dny otevřených dveří

28. 9. 2017

Do Strakovy akademie zavítalo v Den české státnosti 1244 návštěvníků

Ve čtvrtek 28. září 2017 mohla veřejnost shlédnout interiéry Strakovy akademie a přilehlou zahradu. Objekt byl otevřen od 10 do 16 hodin a zájemci si měli možnost prohlédnout vybrané prostory Úřadu vlády, a to především jednací sál vlády, pracovnu předsedy vlády, nový či starý tiskový sál a další neméně zajímavá místa. V rámci komentované prohlídky byl zájemcům podán odborný výklad o historii budovy i o zahradě, která je chráněna jako památka UNESCO.

 

Den otevřených dveří ve Strakově akademii - 28. září 2017.

Do historické budovy si našlo cestu celkem 1244 zájemců o prohlídku, kteří mohli obdivovat také dočasnou expozici věnovanou českým vědcům a jejich vynálezům.

V rámci otevřenosti Úřad vlády pravidelně zpřístupňuje své budovy, mezi které patří vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí, Kramářova vila či Lichtenštejnský a Hrzánský palác.

Strakova akademie

Majestátní novobarokní budova ležící na nábřeží Edvarda Beneše v Praze sloužila po dokončení její stavby v roce 1896 jako studentská kolej pro nemajetné syny českých šlechtických rodin. Stavbu projektoval architekt Václav Roštlapil a na výzdobě budovy se podíleli sochaři Josef Mauder a Celda Klouček. Ke Strakově akademii patří i rozlehlá zahrada budovaná pod dohledem Františka Thomayera.
Od roku 1921 ve Strakově akademii sídlil Československý svaz studentstva a později studentský spolek Akademický dům. Kromě toho zde byla umístěna některá ministerstva a státní úřady. Od dubna roku 1939 začala budovu využívat protektorátní vláda a Strakova akademie podstoupila rozsáhlou rekonstrukci. Po druhé světové válce byla budova vyhrazena pro potřeby nové československé vlády a do roku 1992 zde sídlilo předsednictvo dvaceti poválečných vlád. Od 1. ledna 1993 je Strakova akademie sídlem vlády České republiky.

Další akce Úřadu vlády ČR pro veřejnost:

Den otevřených dveří ve vile manželů Benešových v Sezimově Ústí:
28.  29. října 2017

Den otevřených dveří v Kramářově vile:
28. října 2017

Den otevřených dveří v Lichtenštejnském paláci:
17. listopadu 2017

e-mailemFacebook   twitter

Fotogalerie