Dny otevřených dveří

26. 6. 2014

Přes dva tisíce návštěvníků zavítalo do zahrady Strakovy akademie

Tři víkendy po sobě zpřístupnil Úřad vlády ČR svou zahradu, která je chráněna coby památka UNESCO, veřejnosti. Stalo se tak po třech letech, kdy byla zahrada návštěvníkům uzavřena. Vůbec poprvé se letos také zahrada Strakovy akademie připojila k mezinárodní akci Víkend otevřených zahrad, která probíhala v sobotu 14. a neděli 15. června 2014 po celé Evropě.

  Úřad vlády otevřel po třech letech zahradu Strakovy akademie veřejnosti. Za tři víkendy si ji prohlédlo přes dva tisíce návštěvníků.

„Jsem rád, že se náš záměr otevřít zahradu Strakovy akademie veřejnosti setkal s velkým ohlasem a za tři červnové víkendy si ji prohlédlo více než dva tisíce návštěvníků. Je to povzbuzení pro naše další plány a snahy o větší otevřenost úřadu vlády a jeho budov veřejnosti,“ komentoval otevření zahrady vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák.

Návštěvníci si kromě zahrady mohli prohlédnout také výstavu velkoformátových fotografií, jež připomíná 10. výročí členství České republiky v Evropské unii. Další příležitostí podívat se do vládní zahrady budou mít zájemci opět 28. září 2014, tedy o státním svátku Dne české státnosti, kdy si budou moci zároveň prohlédnout budovu Strakovy akademie v rámci dne otevřených dveří.

Zahrada Strakovy akademie

Zahrada projektovaná podle návrhu významného zahradního architekta Františka Thomayera původně sloužila chovancům akademie k odpočinku a sportu. Sportovní náčiní bylo odstraněno v souvislosti s využitím budovy akademie k vládním účelům po roce 1945. V současné době se na zahradě konají slavnostní přijetí zahraničních návštěv a v průběhu roku je veřejnosti uzavřena.

Zároveň se zahradou Strakovy akademie zpřístupňuje v současné době úřad vlády vilu Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Tento víkend si ji prohlédlo 560 návštěvníků.

e-mailemFacebook   twitter